×

Recensie

Alternative

23 oktober 2017

Balmorhea

Clear Language

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Western Vinyl

Clear Language Balmorhea Alternative 4.5 Balmorhea – Clear Language Written in Music https://writteninmusic.com

We hadden al even niets meer gehoord rond Balmorhea, maar ze zijn eindelijk terug. En ze hebben met Clear Language een pracht van een nieuw album onder de arm.

Balmorhea, zo moet u weten, is een van die bands waar je vrijwel meteen een levenslang verbond mee afsluit. De groep uit Texas rondom het duo Rob Lowe en Michael Muller staat gekend om zijn complexe, instrumentale muziek waarin élk detail volledig op zijn plaats zit. Zo typisch een groep die helemaal gaat voor warme sfeer, textuur en ruimtelijkheid.

Dat merk je ook al aan de hoes die grotendeels uit witruimte bestaat. Daarmee lijkt de groep alweer aan te geven dat Balmorhea, ook na prachtalbums als Stranger, zich nog steeds bewust klein houdt. Die uiterst ingetogen houding siert hen en maakt dat we hen nog extra hard tegen ons hart drukken.

Toch heeft de toekomst er voor hen erg lang slecht uitgezien. Het vele touren en ook de combinatie met de vele aanbiedingen om filmmuziek te pennen, deed bij hen de vraag ontstaan wat er nog te zeggen viel. Bijzonder veel, zo blijkt nu. Alleen doen ze dat het liefst in de hun geëigende manier, met veel precisie en liefde voor detail. Zoals de albumtitel al aangeeft biedt de muziek hen de gelegenheid om klare, heldere taal te spreken.

Dé grote sterkte van het album zit in de muzikaliteit en vooral in de enorme weelde aan emoties vervat in de songs. In tien nummers, goed voor een klein uurtje aan muziek, neemt de groep je mee op reis. Al vanaf de filmische opener Sky Could Undress treft de groep met een handvol minimale pianoakkoorden die versterkt worden door subtiel gitaarwerk helemaal raak. Vervolgens is er Dreamt, dat een hemels dromerige sfeer neerzet. Heel anders qua feel en toonzetting, maar toch hoor je ook hoe het duo dit atmosferische muziekstuk lang heeft laten rijpen alvorens het aan de wereld toe te vertrouwen. Zo hoor je in het album verderop onder meer invloeden van post-rock (Sigur Ros, Mogwai en Tortoise komen vaak dichtbij) voorbijkomen, maar blijft Balmorhea ook nu staan voor een heel eigen sound.

Een van de grote sterktes is ook dat het duo zich laat omringen door geweldige gastmuzikanten als Aisha Burns (viool), Ephraim Owens (trompet) en Will Coppers (drums). En dat slechts voor een handvol songs, want zij leveren bijzonder gesmaakte gastrollen in een verder door Lowe en Muller gedomineerd album.

Wat aan het eind van de rit overblijft is een prachtprestatie. Alwéér. Keer op keer slaagt het duo erin om ons hart en ziel te veroveren. Concertorganisatoren ten lande : boeken die handel, want ook live blijft Balmorhea een ervaring om écht over naar huis te schrijven.



  1. Clear Language
  2. Sky Could Undress
  3. Dreamt
  4. Slow Stone
  5. Ecco
  6. Behind The World
  7. Waiting Itself
  8. 55
  9. All Flowers
  10. First Light