×

Recensie

Roots

10 november 2015

Balkun Brothers

Balkun Brothers

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Dixiefrog

Balkun Brothers Balkun Brothers Roots 3.5 Balkun Brothers – Balkun Brothers Written in Music https://writteninmusic.com

Het tweede studioalbum van het uit Connecticut afkomstige duo Balkun Brothers bestaande uit Steve Balkun (slide)gitaar / zang en Nick Balkun op funky heavy rocking drums en zang, is geproduceerd door de New Yorkse bluesrockgigant Popa Chubby. Deze laatste was dermate onder de indruk van de vuige sound van deze twee “nasty little brats” dat hij ze dan ook maar gelijk meeneemt op Europese tournee door onder andere Nederland en Duitsland.

Dit album is een krachtige mix van aanstekelijke grooves en hoofdzakelijk stevig bluesy slidegitaarwerk met zang die krachtig en soulachtig klinkt en zeker beïnvloed is door Warren Haynes en Johnny Winter. Zoals ze zelf zeggen is het duo op zoek naar nieuwe opwindende sounds die de grenzen van de blues, funk en rock & roll verder verleggen.

We krijgen 12 tracks te horen, eigen composities met uitzondering van Mean Town Blues dat van de hand van Johnny Winter is. De productie is uitstekend, Chubby heeft hier zeker goed werk afgeleverd. Het artwork is verzorgd door Bruno Boussard met foto’s van Will Gangi en Katrina Kelly. Verder wordt het duo wordt op deze CD bijgestaan door pianist Dave Reyes. Muzikaal is het allemaal prima in orde, echter de teksten zijn wat cliché.

De Balkun Brothers hebben zich echter goed op de kaart gezet met dit album, de platgetreden paden van het bluesrockgenre zijn niet helemaal te vermijden, maar de vleugjes originaliteit hoor je zeker wel. Live zal dit duo het zeker goed doen, mogelijk dat een bassist de band nog meer power en diepgang zou kunnen geven. Luister zeker naar Been Drivin’, I Know What Ya Did, Mean Town Blues, The Painkillers dat invloeden heeft van Rage Aganist The Machine, en het funky Bapadubap. 1. Been Drivin'
 2. I Know What Ya' Did
 3. She Got It All
 4. Control Yourself
 5. Cold Heart
 6. Pawn Shop
 7. Mean Town Blues
 8. The Painkillers
 9. Bapadubap
 10. Jail Bird
 11. Storm For The Devil
 12. Rainy Day Front Porch Blues