×

Recensie

World

11 december 2010

Balkan Fever London

Mind The Brass

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Green Queen Music

Mind The Brass Balkan Fever London World 3.5 Balkan Fever London – Mind The Brass Written in Music https://writteninmusic.com

Op deze prachtige verzameling, samengesteld door Sebastian Merrick, vinden we de crème de la crème van de Balkan muziekscène in Londen terug. Dat de energieke, vaak met blazers doorspekte Balkanbeats nog altijd zeer populair zijn wordt op keer bewezen door bands als Shantel, La Caravane Passe, Balkan Beat Box en zeker ook door de Amsterdam Klezmer Band.

Ook Engeland blijkt niet immuun voor het Balkanvirus en vooral in Londen lijkt de basis te zijn gelegd voor een wildgroei aan Balkanfeesten. Van Londen naar o.a. Brighton, Sheffield, Nottingham, Bristol, Birmingham en Edinburgh verspreidt de ‘koorts’ zich razendsnel en spelen gespecialiseerde bands en DJ’s ‘het dak eraf’ in de plaatselijke podia. Op Balkan Fever Londen – Mind The Brass treffen we veertien heerlijke nummers aan. Bewust van het risico dat overdaad schaadt weet Sebastian Merrick toch een uitstekende balans tussen ingetogen en uitbundig, instrumentaal en vocaal, te creëren op deze zeer gevarieerde compilatie.

Alleen al voor het verbluffende, meer dan tien minuten durende Shri van The Baghdaddies ren je naar de winkel, wat een feesttrack vol ska-invloeden! Maar er valt nog veel meer te genieten. Balaka opent het Balkanbal met het spannende Gypsy Hill, opgefunkt door vakkundig fluitwerk Besh o droM, waarna we een breed scala van stijlen en sounds langs horen komen. Uitbundig feestwerk zoals Fight On The Streets van Max Pashm wordt afgewisseld met mooie Klezmer van The She’Koyokh Klezmer Ensemble. Ook één van de allereerste West-Europese balkanbands, The Ukrainians uit het noorden van Engeland is van de partij, met het frivole Vykhid (Exodus). Sam and the Womp blazen er vurig op los in Bom Bom. De komische afsluiter Ali Baba van Dr. Cat & DJ Pony featuring DelaDap! zal het ook zeker goed doen op de dansvloer.

Na ruim 66 minuten vol Balkanklanken stijgt ook mijn lichaamstemperatuur langzaam maar zeker richting de koortsgrens. Don’t mind the fever, mind the brass, denk ik dan maar! 1. Gypsy Hill - Balaka (featuring Besh O Drom)
 2. Orkestra Del Sol - On Giants Shoulders
 3. The She'Koyokh Klezmer Ensemble - Bendi Glendi
 4. Alejandro Toledo & The Magic Tombolino - Los Peces
 5. The Baghdaddies - Shri
 6. Death Ray Trebuchay - Number 6
 7. Koby Israelite - Band Of Gypsies
 8. Max Pashm - Fight On The Streets
 9. The Ukrainians - Vykhid (Exodus)
 10. Sam And The Womp - Bom Bom
 11. Ghetto Plotz - Babyschlep
 12. Chancery Blame & The Gadjo Club - Unzer Toirele
 13. Dr. Cat & DJ Pony (featuring Deladap!) - Ali Baba