×

Recensie

Klassiek

25 september 2013

Bach & Pachelbel

Canons & Cantatas

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Hyphen Press Music

Canons & Cantatas The Bach Players Klassiek 4 Bach & Pachelbel – Canons & Cantatas Written in Music https://writteninmusic.com

De Duitse componist en organist Johann Pachelbel was een bekende van de Bach-familie. De oudste broer van Johann Sebastian Bach, Johann Christoph, was een leerling van hem. Toch is het onwaarschijnlijk dat Bach en Pachelbel elkaar ooit zijn tegen gekomen. Als Pachelbel de trouwerij van zijn leerling in oktober 1694 bezocht heeft, heeft hij de negenjarige Johann Sebastian wellicht gezien en gesproken. Via Johann Christoph kwam Johann Sebastian in contact met de muziek van Pachelbel en daar ontstaat de link tussen deze twee componisten en de basis voor deze dubbel-CD.

Op beide CD’s staan cantates van Bach en Pachelbel met dezelfde tekst; Christ Lag In Todesbanden en Was Gott Tut, Das Ist Wohlgetan. Daarnaast bevatten ze natuurlijk nog meer muziek van deze twee bijzondere barok-componisten. Pachelbel’s enig overgebleven Canon is meteen zijn beroemdste werk. Bach’s Canons zijn kruiswoordraadsels zonder oplossingen en bieden uitvoerenden de mogelijkheid voor eigen interpretatie. Silas Wollston, toetsenist van The Bach Players, heeft deze raadsels uitgewerkt tot een volledige compositie. De uitleg hiervan en een essay over de muziek op deze CD’s door Hugh Wood staan in het begeleidend CD-boekje.

The Bach Players spelen de barokwerken op deze twee CD’s vol overgave en met een intense aandacht. Het stichtelijke karakter van de stukken wordt benadrukt, zonder een vorm van dwepen. Deze CD set is uitermate geschikt voor mensen die kennis willen maken met barok-muziek in het algemeen en de muziek van Bach en Pachelbel in het bijzonder. Het is een soort introductie-cursus. Verder vormt het ook een belangrijke bijdrage aan Bach-adepten, aangezien de nadruk ligt op de link met Pachelbel. Hoewel de naam The Bach Players nogal klungelig overkomt zijn het toch gedreven muzikanten en is deze dubbel-CD een absolute aanrader!

Tracklisting Canons And Cantatas:
CD 1
1. – 7. Cantata, Christ Lag In Todesbanden (Pachelbel)
8. Canon in D major (Pachelbel)
9. – 11. Sacred Concerto, Mein Fleisch (Pachelbel)
12. – 14. Cantata, Widerstehe, Doch Der Sünde (Bach)
15. – 22. Christ Lag In Todesbanden (Bach)
CD 2
1. Cantata, Was Gott Tut, Das Ist Wohlgetan (Bach)
2. – 6. Partie À 5 in G Major (Pachelbel)
7. Sacred Concerto, Christ Ist Erstanden (Pachelbel)
8. Goldberg Canons (Bach)
9. – 14. Cantata, Was Gott Tut, Das Ist Wohlgetan (Pachelbel)