×

Recensie

Roots

12 oktober 2020

Baba Zula

Hayvan Gibi

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Night Dreamer

Hayvan Gibi Baba Zula Roots 4 Baba Zula ‎– Hayvan Gibi Written in Music https://writteninmusic.com

Een heerlijke eigenzinnigheid in keuzes van wie ze opnamen maken en dat steeds koppelen aan het leveren van grote kwaliteit, dat zijn twee wezenlijke kenmerken van het Londense platenlabel Night Dreamer. Na een zeer bijzondere reeks albums, onder meer Etuk Ubong, Emma-Jean Thackrey, Gary Bartz & Miasha,  geeft het label nu de kans aan het onvoorspelbare Baba Zula, een band die zeer hoog op hun verlanglijstje stond.

Het Turkse gezelschap, afkomstig uit Istanboel en opererend vanaf 1996, maakte de afgelopen decennia 7 studio albums, 2 albums gemixt door Mad Professor en 2 soundtracks. Immer in hun vrije idioom waarbij Turkse folk en Turkse traditionele instrumenten gekoppeld worden aan Noord Afrikaanse ritmes en samengebracht met daarbij behorend gitaar-en basspel in een psychedelische mix. Een volledig originele stijl die soms met electronica en vaak met dub nog verder in sound wordt doorgetrokken.

De opzet van de Night Dreamer opnamen is het zogenaamde direct-to-disc principe. Een manier van opnemen waarbij de muzikanten hun songs zonder naderhand nog dingen toe te voegen, een foutje vervangen, of dat er een mixmogelijkheid bestaat, vastleggen. Puur en eerlijker kan niet. En in het geval van studio-wizards Baba Zula extra interessant.

In de Haarlemse Artone studio’s kregen Osman Murat Ertel (elektrische saz/vocalen), Levant Akman (percussie/electronics), Perikles Tsoukala (elektrische bariton oud/vocalen) en Ümit Adakale (percussie), de ruimte de sound die ze in 25 jaar tot diep over voorspelbare grenzen heen duwden volledig vrij vast te leggen. Het is een overheerlijke exercitie geworden.

Met de twee lang uitgesponnen en flink opwindende ritmische composities Kücük Kurbaga en Sipa Dub worden we op kant A en B gelijk al optimaal beloond. Wat een vrij spel en wat een bezieling en spelplezier. En wat is en blijft hun sound toch geweldig opwindend.

De verrukkelijke en heerlijke uitwaaierende woestijnblues die op Kücük Kurbaga te horen is, is al net zo verslavend als het met Midden-Oosten zang opgebouwde zwaar opzwepende Sipa Dub. Met de elektrische saz door de blender en de oud op volle kracht, en vanuit rustpunten steeds weer tot een verrassende climaxen en een onverwachte  electronic ontlading opgeduwd, is ook deze song absoluut onweerstaanbaar.

Met Ertel op de cura, een traditioneel Turks snaarinstrument, de kleinste van de bağlama, die ook wel saz genoemd wordt, klinkt het erg mooie Kelebekler Kuslar als een traditionele volksmelodie, met dien verstande dat het ritme ook weer Noord-Afrikaanse geïnspireerd is. Met het vooral op percussie gedreven 4 Nal, de afsluiter van de C kant, gaat de band dan weer even een heel andere kant op.

Met woordloze en wat weifelende zang, die het geluid van de pauw moet voorstellen, over wederom Noord-Afrikaanse geschakeerde gitaar/bas en drums is de openingstrack van de slotkant Tavus Havasi een lekker vreemde aangelegenheid waarbij ze voor de albumafsluiter Çöl Aslanlari weer kiezen voor een onverwoestbare woestijngroove. Heerlijke track ook weer.

Hayvan Gibi is een zeer waardevol nieuw deel in de serie die Night Dreamer aan het uitgeven is. Een album vol verrassende, vrije klanken die in deze opzet nog dichterbij het opwindende live geluid van Baba Zula komen en ook daardoor gelijk nog meer waarde herbergt.

Kant A:

  1. Kücük Kurbaga

Kant B:

  1. Sipa (dub)

Kant A:

  1. Kelebekler Kuslar
  2. 4 Nal

Kant B:

  1. Tavus Havasi
  2. Çöl Aslanlari