×

Recensie

World

19 januari 2016

Baaba Maal

The Traveller

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Palm Pictures

The Traveller Baaba Maal World 4 Baaba Maal – The Traveller Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is Baaba Maal’s 11e album dat deels werd opgenomen in Senegal en Londen. Op The Traveller rijgt de Senegalese zanger de muziek van zijn land aaneen met elektronische invloeden. Op zijn vorige album Television (2009) liet hij zijn Senegalese roots behoorlijk los, op dit album keert hij daar weer meer naar terug, vooral in Gilli Men (met hypnotiserende vrouwenzang) en Lampenda dat Firin’ in Fouta (1994) in herinnering roept en de sterkste song van het album is.

Hij nam het album ook deels op in zijn woonplaats Podor in Noord-Senegal met onder andere Johan Hugo Karlsberg van The Very Best en Mumford & Sons gitarist Winston Marshall. In het opzwepende Fulani Rock mixt hij zoals de titel al aangeeft de muziek van zijn eigen stam de Fulani met Westerse rock. Het roept associaties op met Bombino’s desert rock maar Baaba Maal’s mooie specifieke stemgeluid maakt het geheel eigen.

Toen ik winter 1989/1990 in Dakar was, interviewde ik Baaba Maal over zijn muziek. Ik herinner me zijn uitspraak: “Traditionele muziek is natuurlijke muziek. Haar kleur mag nooit verloren gaan”. Maar inmiddels 26 jaar later heeft Baaba Maal met zijn groep Dande Lenol de hele wereld over gereisd en heeft hij vele muzikale invloeden in zich opgenomen. Dat hoor je terug op dit album dat niet voor niks de titel The Traveller draagt. Inderdaad die kleur gaat bij hem zeker niet verloren, alleen zijn de elektronische invloeden soms iets te veel naar mijn smaak!

Dat Baaba Maal ook een zeer betrokken artiest is, bewijst hij met de songs War en Peace waarin hij samenwerkt met Spoken Word artiest Lemn Sissay, de officiële dichter van de Olympische Spelen van 2012. Dit roept associaties op met The Last Poets, de Newyorkse godfathers van de rap uit de jaren 60 en 70, maar nu gericht op deze tijd. Want op dit album laat Baaba Maal horen hoe hij voelt over de planeet en dat er ondanks de vele problemen veel inspiratie, hoop en schoonheid is. In Peace voegt zijn specifieke stemgeluid zich mooi bij Sissay’s voordracht.  1. Fulani Rock
  2. Gilli Men
  3. One Day
  4. Kalaajo
  5. Lampenda
  6. Traveller
  7. Jam Jam
  8. War
  9. Peace