×

Recensie

Alternative

09 augustus 2019

B Boys

Dudu

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Captured Tracks

Dudu B Boys Alternative 3.5 B Boys – Dudu Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is het gaaf om als buitenstaander een battle tussen twee b-boys groepen mee te maken. Met wederzijds respect probeert de een de ander af te troeven. Wetende dat B Boys uit New York komt, nog steeds een van de hiphop hoofdsteden van de wereld, dan verwacht je een vette East Coast plaat gevuld met de nodige breaks. Hoe verrassend is het dan om rauwe funkende gitaarrock te horen, gesigneerd met een afgeragd punkrandje. De B staat hier voor Brooklyn, thuisbasis van het trio Andrew Kerr, Brendon Avalos en Britton Walker. Gewapend met kerninstrumenten gitaar, bas en drums slaan ze hun slag in het geruïneerde postpunk slagveld.

Met Dudu gaan ze op de ingeslagen weg van het debuut Dada verder. Het zou niet eens zo vreemd zijn als ze het volgende album Dee Dee zouden noemen, naar de eerste Ramones bassist. De snelheid en compactheid van de songs heeft nog enigszins raakvlakken met deze baanbrekende culthelden uit New York. Toch staan de cartoonachtige figuren die allen hun Stairway To Heaven bewandelen verder niet centraal, maar wagen de B Boys de muzikale overtocht naar de bruisende jaren zeventig van het Verenigde Koninkrijk. De kapot gezongen hese zang komt nergens te agressief of boos over, maar is een middel om overtollige energie kwijt te raken. Dat ze hiermee in staat zijn om iets moois te creëren lijkt het voornaamste belang. Goed doordacht voegen ze daar rommelige goedkope gitaarsound aan toe. De kunst is om vervolgens niet met opgeheven vingertje het highschool gevoel op te roepen. Hiermee voorkomen ze dat ze aan pretentieuze bullshit ten onder gaan. Wijdbeens en geaard staan ze voor sympathie bij de ouderwetse hardcore scene, maar tevens respecteren de gitaar georiënteerde indiepop liefhebbers deze eerste klas punksprinters. Met de new wave van On Repeat als duidelijk voorbeeld hoe ze ook een breder publiek kunnen overtuigen.

De punk oerknal uit de jaren zeventig dendert door. Nog steeds schreeuwen raddraaiende jongeren hun onvrede van zich af in gemakkelijk mee te brullen slogans die als een mantra het straatbeeld bevuilen. Zo lang die behoefte sterk aanwezig is, weet je dat er nog steeds geen stabiliteit in de wereld heerst. De working class mentaliteit van B Boys is hier het zoveelste bewijs van. Wel is de verpakking een stuk aanstekelijker en klantvriendelijker dan vroeger. Jongeren van nu hebben geen geleerde psychologen nodig om de lastige overstap naar de hedendaagse maatschappij te maken. Ook daar domineren de regeltjes, waarden en normen. Eensgezindheid met gefrustreerde leeftijdsgenoten is regelmatig een betere therapeutische basis. Ook nu staan er generaties en boegbeelden op die het verzet oproepen. Het grote nadeel blijft dat deze verfrissende jeugdigheid in vrijwel alle gevallen zal leiden tot het serieuze volwassenheid. Maar dan is er wel weer een nieuwe band die de barricades trotseert. Nu prijzen we onszelf gelukkig met deze veelbelovende gasten uit Brooklyn. 1. Cognitive Dissonance
 2. Pressure Inside
 3. Closer
 4. Automation
 5. Ceremonies Of Waste
 6. Instant Pace
 7. No
 8. Another Anthem
 9. I Want
 10. On Repeat
 11. Smoke You
 12. Can't Stand It
 13. Asleep / Awake
 14. Taste For Trash
 15. Dudu