×

Recensie

Alternative

29 maart 2018

AWKWARD i

Kyd

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Kyd awkward i Alternative 4 AWKWARD i – Kyd Written in Music https://writteninmusic.com

Kyd is het derde album van AWKWARD i, het alter ego van Djurre de Haan. Hoewel De Haan vaak geassocieerd wordt met Alamo Race Track heeft hij solo de afgelopen tien jaar aardig naam weten te maken. Met het deze winter uitgekomen Kyd zal AWKWARD i zijn reputatie als interessante indiefolksongsmid zeker geen geweld aandoen. Ook de derde plaat van de band is de moeite waard.

Kyd verscheen na een voor De Haan turbulente periode waarin hij vader werd en met ziekte in de familie kreeg te maken. Een louterende periode, afgesloten met een verzameling van 12 songs, gebracht met vele instrumenten, inclusief zoals viola, cello, klarinet, tanpura en vibrafoon.

De eerste single Milkshakes Funnelcakes is een intrigerende opener met ongrijpbare teksten. Een song waarin breekbare, stemmige coupletten afgewisseld worden met stevigere, galopperende passages. A Boat Beneath A Sunny Sky is een geslaagde bewerking van het gedicht van Lewis Carroll, een bijzonder feeëriek nummer. Op Complicated Two-Step, waar de strijkers opzwepende passages met elkaar verbinden, laat AWKWARD i een voor zijn doen groot geluid horen. Het brengt net even de juiste variatie aan op dit relatief rustige album.

AWKWARD i is soms tragikomisch (Happiest Man At Your Funeral), dan weer poppy (Easy). Met het bedrieglijk warm aandoende Silent Disco lijken de jaren zeventig binnen te dringen. De titel is echter illustratief voor de thematiek van het nummer: ‘What if there’s someone else at the wheel here? / What if there’s a cold roulette ball in your head? / A chain gang of hangmen / Indefinitely / It’s going to be a lonely day’. Op Skinny Jeans blijkt maar weer eens hoe subtiel en tevens effectief cello en viola kunnen zijn.

Er is meer te beleven: Road Is Rock is een aangrijpende folky sfeertrack die ingetogen en uptempo fraai afwisselt voor maximale impact. De teksten doen de rest: ‘Don’t you know your luck is worth no more than a euro? And when it goes out of stock / Ah well you know ah well you know ah well you know ah well you know you know you know but / You and your friends destroy your bodies together oh!’

Hoewel AWKWARD i in de verte soms wat doet denken aan Bill Callahan, Sufjan Stevens en Beach Boys, kun je niet anders dan concluderen dat Djurre de Haan en zijn medemuzikanten toch vooral een sterk persoonlijk en eigenzinnig album hebben afgeleverd. Een plaat waarbij originele arrangementen en dito teksten voor een dozijn opvallende en vaak indringende songs zorgen. 1. Milkshakes Funnelcakes
 2. Happiest Man (At Your Funeral)
 3. Easy
 4. Road Is Rock
 5. Silent Disco
 6. The Shotgun Position
 7. Haul Away
 8. A Boat Beneath A Sunny Sky
 9. No Waterfall
 10. Complicated Two-Step
 11. Skinny Jeans
 12. Eureka