×

Recensie

Jazz

15 december 2020

Avishai Cohen

The 50 Gold Selection (vinyl boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Razdaz Records

The 50 Gold Selection (vinyl boxset) Avishai Cohen Jazz 4.5 Avishai Cohen – The 50 Gold Selection (vinyl boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Met een lijvige zes vinyls tellende boxset viert contrabassist Avishai Cohen zijn 50ste verjaardag. The 50 Gold Selection is een wel heel fraai tijdsdocument met composities en songs verzameld van vrijwel al zijn albums. De keuze in composities werd bepaald door zijn fans.

Het is een prachtig cadeau aan zijn trouwe volgers die de man dit jaar niet op het podium konden zien terwijl Cohen zulke grote plannen had. Een reeks mooie concerten op onverwachte locaties over vrijwel de gehele wereld. Laten we hopen dat dit idee gewaarborgd blijft en straks als alles weer open is alsnog zal gaan plaatsvinden.

Ondertussen alweer 27 jaar druk bezig binnen de jazz, waarvan 22 jaar albums uitbrengend, en steeds weer in opvallende trio- of bandbezetting met muzikanten die op het punt staan door te breken naar een groter publiek en zich via Cohen op de kaart spelen. Zelf geholpen door Chick Corea en Kurt Rosenwinkel stelde hij zelf dan weer voorname nieuwe namen als Mark Guiliana, Shai Maestro en Nitai Hershkovitz aan het publiek voor.

Zoals zovele bassisten vol beïnvloed door legende Jaco Pastorius leverde een verhuizing van geboorte en thuisland Israël naar New York uiteindelijk de erkenning op. Omringd door zoveel muzikanten die de honger naar jazz wilden stillen in vele bands en projecten ontwikkelde hij zijn spel naar een steeds hoger niveau en schreef hij de composities die hem boven de anderen uit liet stijgen.

Met het starten van zijn eigen platenlabel Razdaz verkreeg hij de mogelijkheid precies datgene te kunnen doen wat hij wilde en groeide hij met het verschijnen van het meesterlijke trio album Gently Disturbed (met Guiliana en Maestro) in 2008 uit tot een machtige pilaar in de jazz. Er volgde een reeks aan albums die steeds weer een groter publiek wisten te raken.

The 50 Gold Selection is een rijk geschakeerde verzameling composities geworden die door de jaren heen schuiven. Niet speciaal chronologisch maar juist op sfeer en klankkleur per kant en plaat op orde gebracht en daardoor extra interessant om te beluisteren. En van zowel albums onder zijn eigen naam als in triovorm en bands met gasten, zoals het Avishai Cohen Emsemble van het album At Home.

E het zijn ook zeker niet alleen bekende composities die er voorbij komen over de 12 albumkanten. Natuurlijk zijn er bekende tracks als Remembering, Seven Seas, Eleven Wives, Morenika en Song of Hope te horen en zijn er vele composities van ‘doorbraak’-album Gently Disturbed over de plaatkanten te horen maar als er zoveel ruimte is geldt dat net zo goed voor albums als Aurora (2009), Seven Seas (2011), Continuo (2006) en From Darkness (2015).

Persoonlijke favorieten als Almah Sleeping, Song For My Brother, Arab Medley, Shlosre (toevallig allemaal op de afsluitende kant L), Pinzin Kinzin, About A Tree, Seven Seas, Ani Aff, Ani Maamin, Elchinov en Bass Suite #1 (van zijn gelijk al imponerende debuut Adama uit 1998) staan er ook allemaal op.

The 50 Gold Selection is niet alleen een geweldige box voor de liefhebbers van de muziek van Avishai, de muzikant die zijn jazz immer voorziet van dikke invloeden uit de Latin en traditionele Arabische muziek maar daar net zo goed pop, rock en funk aan toevoegt. Het is juist zeker ook een geweldige instap voor liefhebbers van muziek die dan wel uit vanuit jazzstructuren ontstaat maar geen rechte jazzlijnen kent. Juist hevig aan de grenzen van het genre duwt om nieuwe jazz te creëren.

Juist ook doordat de boxset naast de zes vinylplakken op 180 gram en op goud geperst, ook een 32 pagina’s tellend (hardcover) boekwerk met persoonlijke notities, veel onbekend fotomateriaal en een poster herbergt kan dit als een ultiem overzicht van het werk van Avishai Cohen tot nu toe gezien worden. Dit is dus hoe je een rijk oeuvre gloedvol vastlegt.

Kant A:

 1. Nu Nu
 2. Remembering
 3. One For Mark
 4. Ani Maarnin

Kant B:

 1. Elli
 2. Emotional Storm
 3. Calm
 4. Smash

Kant A:

 1. Dreaming
 2. About A Tree
 3. Seven Seas
 4. Ani Aff

Kant B:

 1. Morenika
 2. El Hatzipor
 3. Alon Basela
 4. Shir Preda

Kant A:

 1. Song of Hope
 2. It's Been So Long
 3. Motherless Child
 4. Ha'Ahava
 5. Halah

Kant B:

 1. Leolam
 2. Winter Song
 3. Aurora
 4. Shalom Aleichem
 5. Alfonsina Y El Mar

Kant A:

 1. Feediop
 2. Madrid
 3. Bass Suite #1
 4. Ballad Fpr An Unborn

Kant B:

 1. Continuo
 2. Soof
 3. C#-
 4. Variations in G Minor

Kant A:

 1. The Ever Evolving Etude
 2. Puncha Puncha
 3. Eichinov
 4. Face Me

Kant B:

 1. Eleven Wives
 2. Lyla
 3. Structure in Emotion

Kant A:

 1. Seattle
 2. Chutzpan
 3. Lo Baiom Velo Balyla
 4. Pinzin Kinzin

Kant B:

 1. Overture 'Noam' Op.1
 2. Song For My Brother
 3. Arab Medley
 4. Almah Sleeping
 5. Shlosre