×

Recensie

Jazz

19 mei 2017

Avishai Cohen

Cross My Palm With Silver

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: ECM Records

Cross My Palm With Silver Avishai Cohen Jazz 4.5 Avishai Cohen – Cross My Palm With Silver Written in Music https://writteninmusic.com

Met Cross My Palm With Silver brengt trompettist Avishai Cohen de langverwachte opvolger van het bloedmooie en diep doorleefde Into The Silence dat in het teken stond van het overlijden van zijn vader.

Met het nieuwe album zoekt Cohen nieuw terrein op. Samen met pianist Yonathan Avishai, bassist Barak Mori en vooral drummer Nasheet Waits levert Cohen alweer een geweldige topprestatie. Hij noemt zijn huidige groep zelfs zijn ‘dream team’, al zijn saxofonist Bill McHenry en bassist Eric Revis die op Into The Silence te horen waren hier afwezig. Op zijn nieuwste werkstuk beklemtoont de trompettist dan ook vooral het ensemblespel en de gratie van teamwork.

Cohen is ontzéttend blij met de sound en de manier waarop dit project tot stand kwam. Cross My Palm With Silver werd opgenomen in het Zuiden van Frankrijk (de studio’s La Buissonne). Zelden klonk de trompetspeler zo kalm en beheerst, al is het onderwerp van zijn album – de politieke instabiliteit van zijn thuisland en het effect op de menselijke psyche – dat allerminst. Zo hoopt hij met zijn muziek daar een stukje tegengewicht voor te bieden.

De impressionistische en poetische emotie van zijn weergaloos mooie Into The Silence blijft behouden, al legt Cohen op het nieuwe Cross My Palm With Silver nu heel wat nieuwe accenten. Toch klinkt het nieuwe album wederom erg open en toegankelijk en slaagt erin om een haast perfecte balans tussen structuur en improvisatie te vinden.

Cross My Palm With Silver biedt de luisteraar vijf nieuwe composities in een mooi in elkaar vloeiend geheel, waarbij de fragiele opener Will I Die ? Miss? Will I Die meteen laat horen dat Cohen nog steeds schijnbaar moeiteloos kan toveren met zijn trompet. Hoor bijvoorbeeld hoe hij in die opener schakelt van diep doorleefd en intiem spel waarna de groep even uit lijkt te breken en zelfs speelt met een uiterst beheerste, zwoele en zuiderse feel. Het nummer zou de allerlaatste smeekbede van een jonge, aan flarden geschoten soldaat kunnen zijn, al gaat het veeleer om de angstige woorden van een kind na een chemische aanval in het aan gruis kapotgeschoten Syrië. Die wekken eerst een triest en hopeloos gevoel op. De zacht ingehouden trompetgeluiden van Cohen, op de achtergrond een handvol pianonoten van pianist Avishai en de zachte brushes van de ruimschoots ervaren Waits vormen een pracht van een combinatie.

Opmerkelijk is de trefzekerheid van Cohen die zijn hele ziel en zaligheid legt in die trompet, ook al gaat het om een enkele langgerekte noot (wat ook enorm goed past bij de hoge standaard inzake productie en geluidskwaliteit die ECM hanteert). Bovendien laat hij regelmatig ruimte voor zijn medespelers, zodat het echt helemaal gaat om de fraaie interactie tussen de spelers. Zo af en toe ontwaar je minimalistische pianoschetsjes die verder mee gekleurd worden door die mysterieuze brushes en zachte drumtikjes van Waits. Elders, bijvoorbeeld tijdens Theme for Jimmy Greene (een ode aan de hedendaagse trompettist/componist) werkt Cohen dat contrast en het samenspel nog veel sterker uit.

Ook verderop, tijdens het maar liefst twaalf minuten durende Shoot Me In The Leg (met een heerlijke solo) en het op een zwierige basfiguur steunende 340 Down valt het zware, door oorlog en gekte gekenmerkte thema op. Het is duidelijk dat het sinds mensheugenis bezig zijnde conflict zijn sporen nalaat. Maar daartegenover staat die ontzettend pakkende muziek van hem. Het is dan ook bijzonder moeilijk om al die rijk geschakeerde emoties niet toe te laten.

Cross My Palms With Silver is krachtig van toonzetting en kristalzuiver van sound. Cohen levert met zijn nieuwe album alweer het bewijs van zijn geweldig talent. Wie van Into The Silence hield, zal ongetwijfeld als een blok vallen voor het nieuwe Cross My Palms With Silver.  1. "Will I Die, Miss? Will I Die?"
  2. Theme For Jimmy Greene
  3. 340 Down
  4. Shoot Me In The Leg
  5. 50 Years And Counting