×

Recensie

Jazz

19 juni 2019

Avishai Cohen

Arvoles

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Razdaz Records

Arvoles Avishai Cohen Jazz 4 Avishai Cohen – Arvoles Written in Music https://writteninmusic.com

Arvoles brengt bassist Avishai Cohen terug in de jazz na een uitstap in de pop met het album 1970 van vorig jaar. En ook met een fijne nieuw trio met Naom David op drums en Elchin Schirinov op piano.

1970, door vele veel te gemakkelijk schrijvende (jazz)journalisten afgedaan als niet belangrijk genoeg, was voor Cohen een bewuste stap na jaren in de jazz furore te hebben gemaakt en een enorm publiek aan zich gebonden te hebben. Zijn lust voor zingen was er al jaren (tijdens zijn concerten viel dat al helemaal op) en een heel album met songs lag dus voor de hand. 1970 lag dus geheel in de lijn van muziek maken zoals we Cohen hebben leren kennen.

Met Arvoles keert Cohen weer terug naar de instrumentale jazz waar hij zo geliefd om geraakt is. Virtuoos gespeelde composities vol jazzstructuren met slimme joodse folkloristische en oosterse elementen doorsneden. Met wederom een nieuw trio en nogal briljant wederom. En natuurlijk is Cohen de briljante bassist en alleskunner die omringd door groot talent alleen nog maar beter klinkt.

Naom David is binnen Cohens nieuwe trio een mooie ontdekking op drums, hij speelt strak dan weer los en swingend, geweldig aansluitend op dat stuiterende dan weer lyrisch melodieuze bas spel van Cohen. De grote ontdekking van Arvoles is Elchin Shirinov, een geweldige pianist die geen opleiding nodig had zich bij de grootsten in de jazz in de kijker te spelen. Wat een spelplezier, vakmanschap en muzikale virtuositeit weet hij aan elkaar te koppelen.

Arvoles is een rijk jazzalbum geworden, ook omdat Cohen er niet voor kiest het trio alleen het werk te laten doen. Juist de bijdragen van blazers (trombone, fluit) geven het album extra sfeer en kracht. Al blijft dat geweldig coherent spelende trio de fabuleuze basis met constant indrukwekkend en verrassend spel.

Van de ijzersterke bastonen van Cohen waarmee het album opent tot de fraaie afsluitende klanken van Wings met tussendoor geweldige oeuvre-aanvullers als Gesture #2, het ronduit virtuoze Face Me, het wel heel mooie Childhood (for Carmel), Nostalgia (met Shirinovin in de glanzende hoofdrol) en Elchinov (Cohen op z’n allerbest) is Arvoles een uitstekend nieuw Cohen album dat zelfs tot het beste binnen zijn toch al zo rijke oeuvre gerekend mag worden. Knap hoe Cohen, volgend jaar toch ook alweer 50 jaar oud, ons steeds weer weet te verrassen met ijzersterke jazzalbums. Nu alweer zin in de concerten die op stapel staan.  1. Simonero
  2. Arvoles
  3. Face Me
  4. Gesture #2
  5. Elchinov
  6. Childhood (For Carmel)
  7. Gesture #1
  8. Nostalgia
  9. New York 90's
  10. Wings