×

Recensie

Jazz

13 mei 2023

Avishai Cohen & Abraham Rodriguez Jr.

Iroko

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Believe

Iroko Avishai Cohen & Abraham Rodriguez Jr. Jazz 3.5 Avishai Cohen & Abraham Rodriguez Jr. – Iroko Written in Music https://writteninmusic.com

Reeds in de jaren die bassist Avishai Cohen in New York studeerde zocht hij het contact met Latijnse muzikanten, de muziek die net als jazz vrij door zijn aderen stroomt. Iroko, zijn nieuwste album, is de samenwerkingsplaat met Abraham Rodriquez Jr, die hun decennialange vriendschap verdiende.

Cohen liet de lange pandemie volgen met een trio-album Shifting Sands dat me niet echt raakte. Cohen is juist op z’n best als hij nieuwe wegen bewandelt, zijn trio sound is zo bekend en al op zoveel prima albums vastgelegd. En al helemaal in de sterbezetting met Mark Guiliana op drums en Shai Maestro op piano.

In Abraham Rodriquez Jr heeft hij een ideale muzikale partner gevonden. De uit de New Yorkse Yorican scene afkomstige muzikant is de juiste muzikant om Cohen weer even uit zijn jazz comfortzone te halen en te doen laten stralen op zijn contrabas. Rodriquez Jr op conga’s en zang pakt daarnaast steeds de lead.

Juist ook wel spannend dat dit echt een album met alleen contrabas, conga’s en zang (de mannen worden bijgestaan door zangeres Virgina Alves) is en de pure sound van de traditionals die het gros van de setlist beheersen mooi naar voren komt. Van mij hoeven er dan geen Engelse teksten bij, zoals soms wel gebeurt, omdat juist het Spaans zo heerlijk op die Latijnse insteek aansluit (die ‘Latijnse ‘ remake van It’s A Man’s World van James Brown had helemaal niet gehoeven bijvoorbeeld).

Iroko is een fijn album met een fijne sfeer en het is nog fijner om Cohen weer eens zo prominent en meer de Latijnse kant op te horen bassen. Daarbij komt dat de manier van zingen op deze songs als vanzelf een swing bepaalt. Op de zanglijnen kun je gewoon niet anders dan groovend bassen en al helemaal niet als er iemand naast je staat die zo aanstekelijk de conga’s bespeeld.

De 14 songs die het album telt hebben een mooie coherentie en een fijne, losse sfeer. Misschien is niet elke song goed gekozen (uh… Fly Me To The Moon is een Latijnse versie als afsluiter?) maar overall is dit weer een uitdagende Cohen plaat en daar kunnen we terecht blij om zijn. 1. The Healer
 2. Abie's Thing
 3. Tintorera
 4. It's A Man's World
 5. Descarga Para Andy
 6. Avisale A Mi Vecina
 7. Thunder Drum
 8. Exodus
 9. A Bailar Mi Bamba
 10. Crossroads
 11. Venus
 12. A La Loma De Belen
 13. Fahina
 14. Fly Me To The Moon