×

Recensie

Pop

04 oktober 2017

Avishai Cohen

1970

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sony Masterworks

1970 Avishai Cohen Pop 3.5 Avishai Cohen – 1970 Written in Music https://writteninmusic.com

Een vermaard jazzbassist die een popplaat maakt, hoe moet je dat nu zien? Loskoppelen van het idee dat je van hem hebt binnen de jazz blijkt moeilijker dan gedacht. Gelukkig ben je naar zijn laatste concerten geweest en weet je hoe hij deze set echte songs naar een hoger plan weet te duwen.

1970, vernoemd naar zijn geboortejaar, is een heel andere plaat als we van Avishai Cohen gewend zijn. Natuurlijk zong hij op zijn latere albums – en al helemaal bij zijn live optredens – maar zo prominent als hij op zijn laatste tour zong was toch wel wat anders. Hij noemt 1970 zelf zijn funkproject en dat is wel te begrijpen. De merendeels door hemzelf geschreven popsongs hebben een funky ondergrond.

Cohen is geen heel opvallende zanger maar wel een met een fijne timing en een lichte rasp in zijn stem. En hij weet met zijn songs een warme sfeer te creëren. Dat komt doordat hij op 1970 niet alleen persoonlijker is in zijn teksten maar ook zijn achtergrond weer flink in de muziek laat doorklinken. Dat levert met Sei Yona en Dror Ykri erg mooie interpretaties van liederen uit het Midden-Oosten op en met Ha’ahava een mooie ode aan zijn thuisland. Zijn liefde voor Latijnse muziek wordt dan weer mooi doorsneden door oosterse instrumenten op Vamonos Pa’l Monte.

Natuurlijk snapt Cohen hoe je composities speelt en opneemt. Het album klinkt als een klok mede door de heldere productie van Jay Newland, die eerder albums met Gregory Porter en Norah Jones opnam. De soulfulle versie van evergreen Sometimes I Feel Like A Motherless Child zou, een beetje aangeduwd, zomaar een dikke radiohit kunnen worden.

1970 is het album dat Cohen heel graag wilde maken na jaren binnen zijn jazz met pop en zang geflirt te hebben. Het album voegt niets daadwerkelijks toe aan zijn rijke jazzoeuvre; is er echt een buitenbeentje in. Als je 1970 zo bekijkt heb je een verzorgd en muzikaal interessant popalbum voor je. Een album dat geen nieuwe jazzfans zal aantrekken maar eerder zijn naam in het muzieklandschap zal verbreden.

Tracklisting 1970 (vinyl versie):

Kant A:

 1. Song of Hope
 2. My Lady
 3. It’s Been So Long
 4. Sei Yona
 5. Emptiness
 6. For No One

Kant B:

 1. Motherless Child
 2. Dror Yikra
 3. Move On
 4. Ha’ahava
 5. Vamonos Pa’l Monte
 6. Blinded


 1. Song Of Hope
 2. My Lady
 3. It's Been So Long
 4. Se'i Yona
 5. Emptiness
 6. For No One
 7. Motherless Child
 8. D'ror Yikra
 9. Move On
 10. Ha'ahava
 11. Iroko
 12. Blinded