×

Autechre

Sign

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warp

Sign Autechre Electronic 4.5 Autechre – Sign Written in Music https://writteninmusic.com

Het Manchester duo Rob Brown en Sean Booth voert vanaf  1989 als Autechre een volledig vrije koers binnen de electronic. Door vernieuwingsdrang gedreven hebben ze een volledig eigen muzikale wereld geschapen. Niets is voorspelbaar, alles uitdagend heeft een groots oeuvre gecreëerd van 14 albums en een oneindige lijst aan EP’s, waarvan de lengte ook gewoon soms dik over een uur tikte.

Met hun nieuwe album Sign bouwen ze in 11 vaak lang uitgesponnen tracks wederom een nieuwe muzikale koers uit die dan zeker wel referenties heeft aan hun eerdere werk (albums als het geweldige Exia uit 2013 bijvoorbeeld) maar toch juist ook weer z’n eigen plan trekt. De mannen zijn gewoon te eigengereid om geen nieuwe muzikale wegen te onderzoeken.

Het blijft een bijzondere aangelegenheid dat ze, hoewel hun muziek toch echt wel uit synthesizers, computers en wat al niet meer komt, ze toch altijd een warmbloedig geluid weten te creëren. Een sound waar je je gemakkelijk in kunt verliezen ook. Hoe hoekig en heftig hun composities soms kunnen klinken, hoe atmosferisch en naar ingetogen/ambient getrokken kunnen ze dat soms ook.

Sign is een fascinerend album waar songtitels als M4 Lema, Metaz Form 8, th red a en gr4 dan weinig verduidelijken en waar de muziek dus voor zichzelf moet spreken. Je dus eigenlijk, zoals in de grootste moderne kunst, je eigen gedachten overheen kunt leggen.

Brown en Booth trekken in hun tracks steeds weer mysterieuze muzikale landschappen op die we op basis van hun overweldigende work-in-progress serie Elseq (waarvan al reeds vijf delen verschenen) en hun fascinerende 8 uur durende NTS Sessions van twee jaar terug, hadden kunnen verwachten maar toch weer volledig anders uitpakken. Alsof alles wat de mannen maken een opstap is naar nog uitdagender.

Sign is net zo ongrijpbaar als onvoorspelbaar en in de lekker dwarse albumopener M4 Lema, F7, au14, sch.medf 2, Metaz Form 8 en de geweldige albumafsluiters psin AM en r cazt hebben wij er in ieder geval weer een aantal Autechre klassiekers bij. Absoluut tracks die de tand des tijds zullen overleven, vooral ook al omdat ze niet van deze tijd klinken en dat dan wel weer zijn.

Na ruim dertig jaar nog steeds zo met elk album verrassen is maar voor heel weinige voorbehouden. Maar Autechre flikt dat met Sign wederom. Prachtige ontdekplaat. 1. M4 Lema
 2. F7
 3. si00
 4. esc desc
 5. au14
 6. Metaz form8
 7. sch.mefd 2
 8. gr4
 9. th red a
 10. psin AM
 11. r cazt