×

Recensie

27 augustus 2013

Austin Lucas

Stay Reckless

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: New West Records

Stay Reckless Austin Lucas Roots 4 Austin Lucas – Stay Reckless Written in Music https://writteninmusic.com

Austin Lucas komt uit Bloomington (Indiana), waar hij opgroeide met folk en bluegrass. Zoals veel jongeren gooide ook hij de kont tegen de krib: hij ging in punkbands spelen. Toch gold ook voor hem dat de oude roots wat jaren later wel de waardering kregen. Ook op zijn laatste album Stay Reckless zijn die invloeden van ‘vroeger’ zeker ook te horen. Net als die van de punk trouwens. Dat levert soms een interessante mix op, dat levert in zijn geheel een prachtig album op!

Zijn debuutalbum The Common Cold maakte Lucas in 2006, Stay Reckless is zijn 5e solo-album, naast een aantal 7” albums, een live-cd en samenwerkingen met onder meer folkpunker Frank Turner en singer-songwriters Chuck Ragan en Cory Branan. Die laatste is op dit nieuwe album ook te horen, op Small Town Heart (gitaar) en Alone In Memphis (toetsen).

De muziek op deze nieuwste aanwinst (want dat is het) is te omschrijven als americana, waarbij country en rock de overhand hebben. Op een nummer als So Much More Than Lonely wordt zelfs die al genoemde liefde voor punk weer even duidelijk. Lekker! Toch bewijst Lucas met bijvoorbeeld het ingetogen Rings dat hij ook erg mooie ballads kan brengen. Een ander voorbeeld daarvan is Gift And A Gamble, een nummer dat prima past in de countryrocktraditie van iemand als Gram Parsons. Prachtig! De invloeden van country worden op de CD versterkt door instrumenten als de viool en de pedalsteel, die op bijvoorbeeld Four Wheels ook nog eens een mooie rol spelen.

Niet alleen op dat nummer, ook op andere valt de zangstem van Lucas op. Hij heeft een mooie stem, die veel emotie verraadt. Door de countrysnik, door de uithalen, door de zuiverheid. Wat wel regelmatig goed te horen is, is dat hij lispelt (bijvoorbeeld op Small Town Heart). Toch is dat is zeker niet hinderlijk. Het maakt de stem zelfs alleen maar meer ‘eigen’.

Mooi op de schijf is de afwisseling in tempo. Soms gebeurt dat zelfs in een nummer, zoals op Save It For Yourself, dat van een rustig nummer langzaam maar zeker overgaat naar een rocktrack. Alle 11 nummers zitten gewoon erg goed in elkaar. Dat wordt prachtig duidelijk op Alone In Memphis: Het album kent een lekkere uptempo variant van dit nummer, hieronder vind je er een ingetogen akoestische variant van. Welke versie je ook beluistert, het nummer blijft staan als een huis. Dat zegt iets over de kern, over de ziel van het nummer. Die kwaliteit geldt voor deze hele schijf: zonder duidelijk mainstream te worden, is die geschikt voor een erg breed publiek. Voor alle momenten, voor thuis en voor in de auto, voor op de voor- en de achtergrond. En hopelijk over niet al te lange tijd ook live, in Nederland. Kortom, een echte aanrader! 1. Let Me In
 2. Alone In Memphis
 3. Four Wheels
 4. Small Town Heart
 5. Rings
 6. Save It For Yourself
 7. Different Shade Of Red
 8. Stay Reckless
 9. So Much More Than Lonely
 10. Gift And A Gamble
 11. Splinters