×

Recensie

Jazz

26 januari 2021

Aurora Hentunen

Frost

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht in eigen beheer

Frost Aurora Hentunen Jazz 3 Aurora Hentunen – Frost Written in Music https://writteninmusic.com

De dertig jarige Finse componiste en pianiste Aurora Hentunen is woonachtig in Amsterdam. Ze werd geboren in 1991 in Lappeenranta een stad gelegen aan de oevers van Saimaameer.

Hentunen begon al vroeg piano te spelen, met name klassiek. Na haar studies aan het Music institute of Lappeenranta stapte ze over op andere genres, om uiteindelijk haar muzikale liefde te vinden in de jazz. Na verschillende studies in Finland heeft ze tijdens haar muzikale reis ook het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het Conservatorium in Amsterdam aangedaan. Hier heeft de Finse onder andere les gekregen van de Nederlandse jazzpianist Jasper van ’t Hof.

Hentunen laat zich inspireren door zowel Scandinavische jazz, volksmuziek, de natuur en verschillende culturen. Zij assembleerde begin 2017 haar kwartet met Finse getalenteerde muzikanten. Een jaar later verscheen reeds haar debuutalbum Second Spring. Met Frost heeft ze nu een tweede album gemaakt.

Met haar zevenkoppige band maakt de Finse nu ook af en toe gebruik van elektronische effecten. Na de prelude waar het album mee begint volgt het acht minuten durende When You Left waarna de muziek van Hentunen zich langzaam aan de luisteraar ontvouwt.

Liefhebbers van ingetogen jazz komen op dit album ruimschoots aan hun trekken. De noordelijke atmosfeer wordt in sommige nummers het sterkst gevoeld wanneer Hentunen mee neuriet op het klankentapijt dat door haar sublieme begeleiders wordt neergelegd.

De warme trompetklanken van Joona Kilponen hebben soms een aangenaam rauw randje. Wanneer Hentunen haar piano beroert geeft ze haar band de ruimte om hier naar lieve lust omheen te soleren en vooral te excelleren. Op z’n sterkst is Frost wanneer de elektronische klanken en percussie elkaar vinden in een innige omarming van de coole jazz van Hentunen en haar band. De songs They’ll Follow en Lonely Cranes zijn hiervan goede voorbeelden.

Expectations, dat start met piano om na een minuut dwingend te worden omarmt door trompet en geweldige percussie vormt binnen het album een eigentijdse symbiose waarbinnen alle instrumenten op z’n plek vallen. Op albumafsluiter Stalactite neemt Hentunen nog meer gas terug met een elektronische soundscape-achtige Varttinapastiche.

Frost is een zeer smaakvolle plaat met verrassende arrangementen en vaak door elektronica gevoede wonderlijke momenten die voor een mooie spanning zorgen.  1. Under Ice
  2. When You Left
  3. Kuohu
  4. Halla
  5. Frost
  6. Stone Skipping
  7. They'll Folllow
  8. Lonely Cranes
  9. Expectations
  10. Stalactite