×

Recensie

Jazz

17 oktober 2018

Auntie Flo

Radio Highlife

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Radio Highlife Auntie Flo Jazz 4 Auntie Flo – Radio Highlife Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een heerlijke diversiteit en aanstekelijkheid kennen de albums van Auntie Flo toch. Ook derde album Radio Highlife heeft weer die onvoorspelbare vibes, wederom meesterlijk doorspekt met muzikale elementen die met het reizen over de wereld werden opgepikt.

Grote man achter Auntie Flo is de in Glasgow geboren maar al jaren in Londen residerende producer Brian d’Souza. Hij is de man die de muzikale lijnen uitzet met ‘field recordings’ uit Rusland, Istanbul, Senegal en thuisland Engeland en deze met sessies opgenomen in studio’s op Cuba en Bali en in Kaapstad en Kampala in de studio bewerkt.

Radio Highlife, de titel zegt het al, heeft nadrukkelijke Afrikaanse invloeden, maar is eigenlijk een volledige trip rond de wereld. Immer gebed in heerlijke jazzy vibes en volop doorslippende Latin flavour. Een muzikale smaak die ook al op Auntie Flo’s eerdere albums Future Rhythm Machine (2012) en Theory Of Flo (2012) al zo verrukkelijk aanwezig waren.

Radio Highlife is de vervolmaking van het rijke muzikale landschap dat d’Souza in zijn handen heeft. Immer bouwt hij zijn songs laag over laag op zowel in ritmes als in instrumentatie en zang. Fijne gast is ook de Senegalese multi-instrumentalist Mame n’Diack Seck Thiam die ook al op d’Souza’s vorig jaar verschenen mini album The Soniferous Garden for Sofrito Super Singles te horen was (Seck Thiam maakt tegenwoordig ook onderdeel uit van de Auntie Flo live band).

Radio Highlife is een fijne muzikale wereldreis die van opwindende jazzy tracks als Life Is High en de souljazz van Nobody Said It Would Be Easy net zo gemakkelijk naar atmosferische tracks als Isbjørn of het van Afrikaanse straatsferen doortrokken Radio Souk naar het met vibrafoon en synths doortrokken mystieke muzikale landschap van Lights In A Northern Sky trekt.

D’Souza bouwt op Radio Highlife sferen op die soms het onvolprezen Mala in Cuba in herinnering roepen. Heerlijk hoe hij zo’n track als Inga’s Choir eerst met zang dan met verrukkelijke ritmes en zangsamples verder opbouwt. Het gesproken Malawi Skit is dan weer de levendige aanloop tot het super swingende Cape Town Jam. Wat een onweerstaanbare swing heeft die track zeg!

Fijn vervreemdend en mysterieus zijn daarna One Guitar en Kampala om met het ritmische Magic Stones Skit en Mama’s Story, met zo’n heerlijke Fender Rhodes, het album erg fraai af te sluiten. Vooral die laatste track is een onvervalste werelddanstrack.

Radio Highlife, d’Souza’s eerste Auntie Flo album voor Gilles Petersons Brownswood Recordings, is een erg fijne ontdekplaat. Zo’n muzikaal superrijk album dat je ongemerkt vaak opzet omdat het een sfeer en vibe creëert die zo ongewoon prettig aanvoelt. 1. Life Is High
 2. Nobody Said It Would Be Easy
 3. Havana Rhythm Dance feat. Andrew Ashong
 4. Isbjørn
 5. Radio Souk
 6. Lights In The Northern Sky
 7. Western Princes
 8. Inga's Choir
 9. Malawi Skit
 10. Cape Town Jam
 11. One Guitar feat. Dan Mugula
 12. Kampala
 13. Magic Stones Skit
 14. Mame's Story feat. Mame N'Diack