Augustines
Augustines
Een kleine drie jaar geleden brachten zanger Billy McCarthy, drummer Rob Allen en multi-instrumentalist Eric Sanderson het album Rise Ye Sunken Ships uit. De plaat vloeide voort uit loodzware tijden voor de band. De dood van McCarthy’s broer James en zijn moeder speelden een prominente rol.
Op Augustines neemt de band meer afstand van deze tijden. De toon is nog steeds zwaar, de wonden nog altijd vers, maar er brandt ook licht aan de horizon. Op enkele liedjes wordt het eigen leven niet meer als inspiratie gebruikt, maar worden fictieve situaties op de kenmerkende en verhalende manier van McCarthy geschetst. In Weary Eyes zingt hij:
Do you remember that song when the bar sang along
And we stumbled home, weary eyes
We laid on the roof, drank wine and we proved
We could fix ourselves, weary eyes
In een interview met Written in Music vertelde de zanger dat het over een verzonnen stel gaat. Het nummer wordt gevolgd door de stevige track Don’t You Look Back met een fijn, venijnig gitaartje, langzaam groeiend tot een bombastisch geheel. Walkabout toont de gevonden rust en het doorbreken van de vicieuze cirkel der depressie:
Come on home
It’s over now
This walkabout
It’s been so long
Ook hoort de luisteraar een aantal terugkerende thema’s op de plaat. Het eerste nummer op het album, Intro (I touch imaginary hands), komt tekstueel gezien terug in het Kid You’re On Your Own en de melodie van Walkabout komt in het instrumentale, steeds krachtiger en groter wordende Highway 1 Interlude weer om de hoek kijken.
Muzikaal weet de band de sfeer die ze op Rise Ye Sunken Ships ook neerzetten, er goed in te houden. Snelle gitaarnummers met een knappe opbouw worden afgewisseld met rustige pianonummers zoals Walkabout. Nieuw zijn de Afrikaanse druminvloeden op Cruel City en Hold Onto Anything. Sanderson woonde zeven maanden in Ghana en ook McCarthy bezocht het land. Het heeft veel indruk gemaakt, blijkt.
Tot slot: veel overeenkomsten tussen beide platen. Op elk album staan twaalf nummers met een instrumentale track als een melodische uitvergroting van een eerder nummer. Het grote verschil? Augustines biedt de luisteraar hoop dat alles misschien we goed komt.