×

Recensie

Alternative

24 mei 2013

Atlas Genius

When It Was Now

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: Warner Bros. Records

When It Was Now Atlas Genius Alternative 4 Atlas Genius – When It Was Now Written in Music https://writteninmusic.com

De Australische band Atlas Genius bracht een tijdje geleden de eerste single Trojans uit, dat direct een succes werd bij 3FM. Hoewel het nummer al bijna twee jaar eerder in Australië werd uitgebracht, en daar al vrij snel een hit werd, duurde het even voor de band naar Europa verplaatste. Ruim drie jaar voordat ze Atlas Genius vormden, bouwden de leden een studio waarin ze elke dag studeerden en oefenden. Die moeite, tijd en energie is direct te herkennen, want dit album voelt niet aan als een debuutalbum.

Altas Genius begint met Electric, een lekker actief indie nummer, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van keys. De gitarist/zanger Keith Jeffery laat direct zien wat hij allemaal kan, en op deze plaat klinkt het fenomenaal. Een goede opener voor een debuutalbum. If So geeft je het typische Australische indie geluid. Simpele, nietszeggende, maar oh-zo-lekkere melodieën die je laten denken aan Two Door Cinema Club. Muziek waarvan mensen vrolijk worden, zonder dat er ook maar een beetje diepgang is. Hetzelfde gevoel komt er bij Back Seat. Keith Jeffery plukt op zijn gitaar en zingt hoge klanken zonder betekenis. Vermakelijk, opgewekt en speels.

Trojans is het nummer dat tot nu toe in Nederland als enige single is uitgebracht en als je naar het nummer luistert, snap je direct dat de band dat nummer uitkoos. Er wordt gebruik gemaakt van akoestische gitaren, elektrische gitaren, twee verschillende basgitaren, synthesizers en drums. Dit komt allemaal perfect samen tot een nummer dat van begin tot eind heel goed in elkaar zit.

Het album is indie zoals die een aantal jaar geleden nog werd gemaakt, toen de stijl nog zorgeloos, opgewekt en simpel was; een aantal gitaren, een vrolijke sfeer en weinig diepgang. Nummers zoals Don’t Make A Scene en All These Girls zijn hiervan perfecte voorbeelden. De klassieke opbouw van een zacht begin naar een knallend refrein, waarna het nummer zich instrumentaal steeds meer uit gaat breiden. Een methode die altijd een glimlach bij mensen kan bezorgen.

De band heeft lang gewerkt aan dit album en dat is te merken. De sound is geweldig afgewerkt, het album zit goed in elkaar en straalt professionaliteit uit. Atlas Genius is een band waarvan de wereld hopelijk nog erg veel gaat horen. 1. Electric
 2. If So
 3. Back Seat
 4. Trojans
 5. Through The Glass
 6. On A Day
 7. Centred On You
 8. Don't Make A Scene
 9. All These Girls
 10. When It Was Now
 11. Symptoms