×

Recensie

Metal

31 oktober 2014

At The Gates

At War With Reality

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Century Media Records

At War With Reality At The Gates Metal 3.5 At The Gates – At War With Reality Written in Music https://writteninmusic.com

19 jaar na hun laatste album Slaughter Of The Soul heeft At The Gates via Century Media Records eind oktober hun nieuwe album At War With Reality uitgebracht. Het is een concept album met een verhaal gebaseerd op het literaire genre magisch realisme. Eén van de belangrijkste romans van dit genre is Honderd Jaar Eenzaamheid van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Het bijzondere van het concept van At War With Reality is niet zozeer dat er een verhaallijn door de verschillende songs heen loopt, maar meer dat er een centraal thema heerst, namelijk magisch realisme.

Muzikaal is het album erg sterk, de afwisseling tussen de dertien songs op dit album is erg groot. De sound van deze band wordt voornamelijk bepaald door de kenmerkende stem van zanger Tomas Lindberg. Overigens heeft At The Gates een redelijk stabiele line-up. Een korte vervanging van de bassist in 1992 en een wisseling van gitarist in 1993 zijn de enige oneffenheden. Wat ik vooral mis in het geluid van de band is de bas. De gitaren missen diepte door het gebrek aan bas en de basgitaar zelf is wat moeilijk te onderscheiden. Wellicht dat dit allemaal te maken heeft met het nogal hoge stemgeluid van Tomas Lindberg?

Met stemmingsvolle intro’s, akoestische breaks, sterke riffs en hakkende drums weet de band de aandacht van de luisteraar goed vast te houden. De ritme’s zijn soms wat te voorspelbaar, maar altijd functioneel en vol energie. Er wordt prima gesoleerd door het gitaristen duo Anders Björler/Martin Larsson. Het basgeluid van Jonas Björler wordt helaas ondergesneeuwd door het drumgeweld van Adrian Erlandsson. De ritme’s werken in op je onbewuste en laten je niet stil zitten.

Is dit het album waar de fans op hebben gewacht? Is het het wachten waard geweest? Weet de band de fans nog te boeien? De antwoorden op deze vragen kan ik niet geven, aangezien ik de band in het geheel niet gevolgd heb. Dit is voor mij hun eerste album wat ik beluister en daarom kan ik niets zeggen over de relatie met de rest van hun discografie. Het uiteindelijke oordeel hierover laat ik aan de fans over. At War With Reality is een sterk metalalbum met voldoende afwisseling. Een aanrader voor fans van melodieuze metal.

Tracklisting At War With Reality:

 1. El Altar Del Dios Desconocido
 2. Death And The Labyrinth
 3. At War With Reality
 4. The Circular Ruins
 5. Heroes And Tombs
 6. The Conspiracy Of The Blind
 7. Order From Chaos
 8. The Book Of Sand (The Abomination)
 9. The Head Of The Hydra
 10. City Of Mirrors
 11. Eater Of Gods
 12. Upon Pillars Of Dust
 13. The Night Eternal


 1. El Altar Del Dios Desconocido
 2. Death And The Labyrinth
 3. At War With Reality
 4. The Circular Ruins
 5. Heroes And Tombs
 6. The Conspiracy Of The Blind
 7. Order From Chaos
 8. The Book Of Sand (The Abomination)
 9. The Head Of The Hydra
 10. City Of Mirrors
 11. Eater Of Gods
 12. Upon Pillars Of Dust
 13. The Night Eternal