×

Recensie

Soul

06 maart 2021

Aretha Franklin

Young, Gifted and Black (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rhino

Young, Gifted and Black (vinyl reissue) Aretha Franklin Soul 5 Aretha Franklin – Young, Gifted and Black (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

De achttiende van Aretha Franklin bleek wederom een voltreffer. Young, Gifted and Black was haar achtste voor Atlantic, het label dat haar in 1967 overnam van Columbia, waar haar carrière maar niet van de grond kwam. Via Atlantic werd Franklin met een flinke reeks meesterlijke albums einde jaren zestig, begin jaren zeventig de enige echte Queen of Soul. Young, Gifted and Black hielp bevestigde haar reputatie volop.

Young, Gifted and Black verscheen in januari 1972 en bleek alles in zich te herbergen wat Franklin in zich had. Met legendes Tom Dowd, Jerry Wexler en Arif Mardin als producers en een geweldige trits aan geweldige muzikanten, waaronder Donny Hathaway (Fender Rhodes, Hammond), Billy Preston (Hammond) en het weergaloze ritmetandem Bernard Purdie (drums) en Chuck Rainey op bas, allen op de meeste tracks van het album meespelend, had Franklin dan ook de beste mensen om zich heen.

Young, Gifted and Black, vernoemd naar die onvergetelijke song van Nina Simone, heeft dan ook alles van een Franklin klassieker. Van de overweldigende albumopener Oh Me Oh My (I’m A Fool for You Baby), de gospel van de titeltrack, waanzinnige ballads als All The King’s Horses , I’ve Been Loving You Too Long (door Otis Redding, de spongschrijver, ook al zo weergaloos vastgelegd) en First Snow in Kokomo naar een dik groovende en overweldigend rijk gearrangeerde bewerking van Bacharach and David’s April Fools en verrassende bewerkingen van The Beatles’ The Long and Winding Road en Elton John’s Border Song. Waarbij de laatste waarschijnlijk is zoals John hem zelf bedoeld had.

En dan zijn er natuurlijk nog het heerlijk los groovende Day Dreaming, het heerlijk open klinkende A Brand New Me, het groovy met fijne strijkers voorziene Didn’t I (Blow Your Mind This Time) en natuurlijk Rock Steady. Het weergaloze Rock Steady. De funkgroove, opgezet door Purdie, Rainey en gitarist Cornel Dupree en met nog meer glans voorzien door Hathaway en The Memphis Horns, spat van de track af en laat Franklin in haar allergrootste vorm horen. Wat een ongehoord dikke groove is dit. Een absolute classic.

Sowieso is dit misschien wel hét album waarop Franklin haar status van allergrootste soul zangeres ooit meer dan bevestigt. Haar zang op Young, Gifted and Black is zo opwindend dat je er terstond volledige verliefd op wordt/volledig door wordt weggeblazen. Steeds weer voorzien van geweldige achtergrondzangeressen weet ze in elke song exact de juist vorm te vinden om lekker vrij te zingen. Ingetogen en emotioneel dan weer voluit en aanduwend als de song daar om vraagt. Hoe geweldig de muzikanten om haar heen ook spelen (en dat is op dit album echt exceptioneel) het is Franklin die alle aandacht pakt met haar gloedvolle vocalen. Daarnaast was zij als songschrijver van Day Dreamer, All The King’s Horses, First Snow in Kokomo en Rock Steady (!!) ook al on top of her game.

Young, Gifted and Black is een absolute soulklassieker, een kroon op de legende van Aretha Franklin, die verplicht bij iedereen die zich muziekliefhebber noemt, in de kast zou moeten staan.

Kant A:

 1. Oh Me Oh My (I'm A Fool For You)
 2. Day Dreaming
 3. Rock Steady
 4. Young, Gifted and Black
 5. All The King's Horses
 6. A Brand New Me

Kant B:

 1. April Fools
 2. I've Been Loving You Too Long
 3. First Snow in Kokomo
 4. The Long and Winding Road
 5. Didn't I (Blow Your Mind This Time)
 6. Border Song (Holy Moses)