×

Recensie

Pop

10 augustus 2016

Arc Iris

Moon Saloon

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Moon Saloon Arc Iris Pop 4 Arc Iris – Moon Saloon Written in Music https://writteninmusic.com

Moon Saloon is het tweede album van Arc Iris, de band uit Rhode Island die in 2014 op originele en eigenzinnige wijze debuteerde. De titelloze eerste plaat kwam tot stand met een flinke groep muzikanten die een nog groter aantal instrumenten bespeelde. Het resultaat: een opvallende collectie songs die pop, folk, doo-wop, klassiek en cabaret omvatte.

De opvolger blijkt twee jaar later net zo kleurrijk en ongrijpbaar, al is Moon Saloon hier en daar wat robuuster. Rainy Days is een pittige mix van jazz(rock) en ongedwongen zang van Jocie Adams. Paint The Sun is een uitbundige song met blazers, strijkers en weelderige pianolijnen en de single Kaleidoscope is sfeerrijke, klassiek aandoende pop met een experimenteel karakter. In combinatie met de oogstrelende video vormt deze song perfecte visitekaartje van Moon Saloon.

Arc Iris maakt het de luisteraar niet gemakkelijk maar wie niet in genres denkt en het album een paar keer luistert kan een hoop ontdekken op deze experimentele folkplaat vol alledaagse observaties, verpakt in bepaald niet-alledaagse arrangementen. Pretending is opgewekt en cabaretesk met een heel scala aan sferen en kleuren. Kingdom Come is minimalistischer en smaakvol, met een mooie rol voor de percussie en de vertelling Lilly begint klein en zwanger van nakende gebeurtenissen, om met een elegante climax te eindigen; een knappe song met fraaie strijkers en fijnzinnige orgeltjes.

Jocie Adams mag graag luisteren naar de wat meer uitdagende muziek uit de jaren zeventig, zoals Joni Mitchell en Yes. Dat hoor je regelmatig terug in de niet voor de hand liggende structuren en instrumentatie. Arc Iris houdt echter oog en oor voor pop, cabaret en kinderlijke verwondering. Een track als Saturation Brain is een muzikale heksenketel met over elkaar heen buitelende stijlen en sferen en – hoewel wat aan de drukke kant – karakteristiek voor de veelkleurige muziek van Arc Iris. De afsluitende titelsong is een stuk kalmer en rustgevender. Zo houdt Arc Iris de balans op dit interessante en knap gemaakte album dat zich niet in gangbare genre-aanduidingen laat vangen.  1. Kaleidoscope
  2. Kingdom Come
  3. Paint with the Sun
  4. Pretending
  5. She Arose
  6. Lilly
  7. Johnny
  8. Saturation Brain
  9. Rainy Days
  10. Moon Saloon