×

Recensie

Alternative

06 maart 2023

Arbeid Adelt!

Het heelal is hier

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Starman Records

Arbeid Adelt! - Het heelal is hier
Het heelal is hier Arbeid Adelt! Alternative 3.5 Arbeid Adelt! – Het heelal is hier Written in Music https://writteninmusic.com

2023 is een jubileumjaar. 40 jaar geleden bracht Arbeid Adelt! het mini-album Jonge Helden uit. Hiermee zette het trio, dat toen al enkele spraakmakende singles had losgelaten, zich definitief op de Belpop-kaart. Het zijn echter niet louter retrospectieven die de klok slaan dit jaar. Om de levendigheid van Arbeid Adelt! nog maar eens te onderstrepen is er ook weer een nieuwe plaat. De eerste sinds Slik uit 2015.

Het heelal is hier is net als zijn voorganger een stevig uitdelende plaat die stijf staat van de elektronica. Een mix van EBM, synthpop en electropunk vol met gevatte, spottende en amusante teksten. Laat dat maar aan Marcel Vanthilt over. ‘Alle dagen vrijdag! (Stimulantia linksaf!)’ horen we op Fris! Fris! Het heelal is hier!, een prettige gestoorde track met gierende gitaarklanken. Hectisch, met een trits aan (ontsporende) vocalen en omgeven door Oosterse muzikale motieven; Heren, praat niet zo is ongekend. ‘Ik zie spoken. Wat geestig nu’. Het slot is bizar, maar dat was de hele track eigenlijk al.

De logische single was vorig jaar de EBM-floorfiller Pelikaan. Fijne dynamiek, krachtig. Alcoholische wanen lijken welig te tieren. ‘Kwart voor zes / Dat was de eerste fles…’,  ‘Tijd voor essentiële vragen die er absoluut niet toe doen / Waar komt die pelikaan vandaan?’. Een saxofoon maakt deze heksenketel af.

Hierna is er tijd voor ‘rust’ en ruimte middels de technopop van Slanke lege handen en de zacht borrelende waanzin van De engel met de handgranaat, alhoewel laatstgenoemde wel naar een stevige climax toewerkt. Synthetische, zware baslijnen staan centraal op Het proletariaat wil laminaat, dat verder gevuld wordt door praatzang en ijlere synthklanken. ‘Buiten is de hel, maar binnen heb ik pret’, is de constatering op het luidruchtig voortstappende Pret. Warmere klanken kleuren de verrassende wending.

Met het afsluitende December, kunstzinnige, poëtische pop die rustig voortgaat en gezegend is met een fijn koortje, hebben we aan het einde van de plaat nog een subtiel hoogtepunt te pakken. Het laat nog eens horen dat Arbeid Adelt! ondanks het stevige karakter van de plaat toch ook een mix van hard en zacht bewaakt. Met als rode draad natuurlijk wel de eigenzinnige0 teksten en vocalen. Teksten die in een heel andere muzikale context wellicht ook tot opvallende resultaten zouden kunnen leiden. Iets voor later wellicht. Tot dan vermaken we ons weer prima met het trio.

De cd-versie van Het heelal is hier laat nog een aantal bonustracks horen: andere (al dan niet instrumentale) versies van Pret, Pelikaan en Fris. Vooral eerstgenoemde is het vermelden waard: een geduchte concurrent voor de albumversie, dankzij het warme, harmonieuze intro dat mooi contrasteert met de overstuurde beats. Opvallend is De taal van de liefde, een bewerking van een song van Bobbejaan Schoepen. Hier houden de heren de muzikale omlijsting wat milder. Het resultaat is zeker genietbaar. 50000 hi-hats kennen we van het album Slik en komt hier voorbij in een prima remix van Buscemi. 1. Fris! Fris! Het heelal Is Hier
 2. Happy is geen Nederlands
 3. Heren, praat niet zo
 4. Pelikaan
 5. Slanke lege handen
 6. De engel met de handgranaat
 7. Het proletariaat wil laminaat
 8. Pret
 9. Monotonie
 10. December
 11. PretMix
 12. PELIMIX
 13. FrisMix
 14. De Taal van de Liefde
 15. 50000 HiHats - Buscemi's Pandemonic Remix

Kant A:

 1. Fris! Fris! Het Heelal Is Hier
 2. Happy is geen Nederlands
 3. Heren, praat niet zo
 4. Pelikaan
 5. Slanke lege handen

Kant B:

 1. De engel met de handgranaat
 2. Het proletariaat wil laminaat
 3. Pret
 4. Monotonie
 5. December