×

Recensie

Jazz

21 oktober 2020

Aquiles Navarro & Tcheser Holmes

Heritage of the Invisible II

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Heritage of the Invisible II Aquiles Navarro & Tcheser Holmes Jazz 4 Aquiles Navarro & Tcheser Holmes – Heritage of the Invisible II Written in Music https://writteninmusic.com

Als leden van het onweerstaanbare Irreversible Entanglements hebben trompettist Aquiles Navarro en drummer Tcheser Holmes hun sporen de afgelopen jaren dubbel en dwars verdiend. Heritage of the Invisible II laat ze op eigen kracht horen.

Het album is grotendeels opgebouwd uit samples en elektronische landschappen waarover akoestische instrumenten, veldopnamen en poëzie, afwisselend in het Spaans en Engels, geplaatst zijn. De sessies die ze voor de plaat maakten werden in eerste instantie opgebouwd vanuit de Juno 106 en Moog synthesizer en daar vandaan verder opgezet.

Het levert een weerbarstig en zeer vrij werkstuk op dat juist ook door melodieuzere stukken als Pueblo en de warmbloedige trompetklanken van Navarro wat rustpunten heeft maar in eerste instantie nogal aanwezig klinkt. Met meerdere keren luisteren vallen de experimentele tracks op hun plek en opent zich een robuust album dat juist door zijn vrijheid zijn aantrekkelijkheid verdient.

Navarro en Holmes lijken ook gewoonweg niet anders te kunnen dan het muzikale avontuur op te zoeken. Met Irreversible Entanglements, wiens laatste album Who Sent You? begin dit jaar verscheen, en al helemaal op het podium doen ze niets anders. Luister naar een track als NAVARROHOLMES en laat jezelf volledig overrompelen. Dit is muziek recht uit het hart en met complete vrijheid vastgelegd.

Heritage of the Invisible II is een album dat qua sferen heerlijk op en neer stuitert. De door elektronica aangestuurde albumopener Initial Meditation en opvolgtrack plantains zijn de onstuimige albumopeners waarna Pueblo als oase aanvoelt. Maar ook een track als M.O.N.K (Most Only Never Knew) waarbij, met Navarro en Holmes aan de zijlijn, ze pianist Nick Sanders even de vol ruimte geven zijn Monk-hart over de piano uit te storten, of juist dwars $$$///billette waar het geestverruimende Father op volgt, zijn geweldig. De albumafsluiter remix by madam data (gemaakt door de bekende Philly DJ met de naam van de track) slaat dan weer een volledig andere, volledig, electronic kant in.

Heritage of the Invisible II is zeker geen album dat alleen ter meerdere glorie van Navarro en Holmes gemaakt is. Hoewel hun namen op de hoes staan geven ze ruimte aan bevriende muzikanten en dichters om hun bijdragen in hun muziek te bedden. Of ze geven ze, zoals Nick Sanders en Madam Eta, even helemaal de ruimte, stappen zelf opzij. Bijzonder en net zo goed overdacht. Vanuit de jazz gestapt trekken Navarro en Holmes op Heritage of the Invisible II een vorm van progressief muziek maken op die zijn weerga niet kent. Een uitdagende trip is het.

Heritage of the Invisible II is geen gemakkelijke kost. Maar is jazz daar dan wel voor bedoeld ook? Jazz is bedoeld uit te dagen, je in onstuimigheid of zwoelte te doen laten dansen, tegelijkertijd je geest te prikkelen, je energie te geven en daarmee je hart te veroveren. Voorspelbaarheid doet jazz geen goed. Heritage of the Invisible II is de uitdaging die we in deze tijden heel goed kunnen hebben.

Kant A:

  1. Initial Meditation
  2. plantains
  3. Pueblo
  4. A Night in NY
  5. M.O.N.K (Most Only Never Knew)

Kant B:

  1. interlude⇅interludio
  2. NAVARROHOLMES
  3. $$$ /// billete
  4. Father
  5. remix by madam data