×

Recensie

Roots

16 juni 2013

Aoife O'Donovan

Fossils

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Yep Roc Records

Fossils Aoife O'Donovan Roots 4 Aoife O’Donovan – Fossils Written in Music https://writteninmusic.com

Haar naam doet weliswaar vermoeden dat ze Ierse is, toch komt Aoife O’Donovan ‘gewoon’ uit de VS. De singer-songwriter maakt niet alleen solo muziek, ze zingt ook in de folkband Crooked Still en is lid van het folktrio Sometymes Why. Ervaring heeft de 30 jarige dus meer dan genoeg. Fossils is haar volwaardige debuutalbum, daarvoor bracht ze al wel 2 EP’s uit. Nu is het dus tijd voor ‘het echte werk’. En dat is wat je mag verwachten: prachtige americana songs, met het ene moment de nadruk op folk, dan weer op country. Maar allemaal bezongen met een heerlijke stem.

Dat O’Donovan goede nummers kan schrijven, was al bekend. Zij was het namelijk die het nummer Lay My Burden Down schreef voor het succesvolle album Paper Airplane van Alison Krauss. En mocht je dol zijn op de stem van Krauss, dan is de kans reusachtig dat je net zo enthousiast wordt als je Fossils opzet. Of luister hieronder maar eens naar Red & White & Blue & Gold, 1 van de nummers op het album.

Dat begint met eerdergenoemde nummer Lay My Burden Down, nu in de versie van O’Donovan zelf. Een prachtige versie! Het album kent veel klassieke instrumenten voor het genre, zoals pedal steelgitaar, accordeon en banjo. Die worden allemaal goed bespeeld, in dienst van de nummers. Instrumentaal is het album wel ingetogen, hetzelfde geldt voor de zang. Die is op bepaalde momenten zelfs rustgevend. En soms, ineens, dan valt ze wat meer uit. Alsof ze zeker wil zijn dat de luisteraar bij de les blijft. Dat gebeurt. De muziek is te mooi om uit het oor te verliezen. Jammer dat het album maar 40 minuten duurt.

https://www.youtube.com/watch?v=9y6asvicMBc  1. Lay My Burden Down
  2. Briar Rose
  3. Thursday's Child
  4. Red & White & Blue & Gold
  5. Beekeeper
  6. Fire Engine
  7. Pearls
  8. Glowing Heart
  9. I'm Alone
  10. Oh, Mama