×

Recensie

Roots

26 november 2016

Any Vegetable

Veg out!

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: CRS

Veg out! Any Vegetable Roots 4 Any Vegetable – Veg out! Written in Music https://writteninmusic.com

Verrassend, anders kun je dit eerste album van de Nederlandse band Any Vegetable niet noemen. Een eigenwijs, virtuoos en eclectisch zooitje. De band lijkt muzikaal stevig geïnspireerd door bands uit de jaren zeventig, meer bepaald Frank Zappa, Little Feat, Steely Dan en zelfs ABBA. Daar is niets mis mee; zat bands van nu halen hun inspiratie uit vroegere perioden, maar zoiets als dit had ik in geen jaren gehoord.

Zelf hebben de leden van Any Vegetable het over cross-over. Verschillende generaties muzikanten zijn vertegenwoordigd. René Creemers drumde in de jaren tachtig en negentig in de band Blowbeat en Johan Jansen geldt als een van de beste pedal steel-gitaristen van Nederland. Zangeres Lissy Ossevoort deed ooit mee aan The Voice of Holland, maar paste niet binnen het format, laat de band met een zeker genoegen weten. Gastmuzikant Morris Kliphuis is te horen op French horn.

Hun muzikale benadering is enerzijds ambachtelijk en doortimmerd, maar tegelijkertijd hebben een zin voor zotte, virtuoze muzikale invallen. De nummers, melodielijnen en ritmische wendingen grijpen op vaak ijzersterke wijze in elkaar. De invloeden van jazz, reggae, country, pop, blues en funk zijn onmiskenbaar, maar ze bakken er wel een heel bijzonder smakend eigen brood van. Het ene moment vliegen de vreemde, creatieve invallen je om de oren (Bird In Green), het andere moment word je vergast op een tranentrekker in Lowell George-traditie (The Greatest Lie Ever Told).

Bang om eens uit de bocht te vliegen zijn ze duidelijk niet. Deze muzikanten zijn zo goed en geroutineerd dat de songs en melodielijnen na elk uitstapje weer zonder kleerscheuren terug op de aarde landen. Colors bedient zich van een reggae-ritme en -melodie die je terug nemen naar begin jaren tachtig, maar stuitert even later weer alle kanten uit. Waar halen ze het vandaag, denk je soms.

Any Vegetable laat zich niet vastpinnen. Gelukkig dat er ook Nederlandse bands zijn die volledig hun eigen gang durven gaan en zich niets gelegen laten liggen aan commerciële eisen, verwachtingen en stramienen.  1. Bird In Green
  2. Bottomfeeder Blues
  3. The Name Of The Game
  4. Don't Really Think So
  5. The Greatest Lie Ever Told
  6. Sweet Magnolia White
  7. Dirt
  8. Dinner For 2
  9. Colors
  10. The Kids