×

Recensie

Electronic

21 september 2017

Antwood

Sponsored Content

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Planet Mu

Sponsored Content Antwood Electronic 3.5 Antwood – Sponsored Content Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadese producer Tristan Douglas AKA Antwood bracht in het verleden kleine releases uit op web-labels, tot hij vorig jaar opeens ontdekt werd door het Planet Mu platenlabel.  Het gevolg was Virtuous.scr, min of meer een conceptalbum over een AI dat gaandeweg leerde omgaan met het dagelijks leven en menselijke emoties. Niets nieuws, maar het was een mooie kapstok voor een album dat vol stond met industriële beats, ambient, IDM en vleugjes dansvloer-gerichte electronic, zonder echt op één genre of stijl te landen. Vaak klonk het klinisch en afstandelijk, waardoor de “herkenbare” en melodieuze momenten juist beter uit de verf kwamen. Bovendien was het resultaat gelaagd en ruimtelijk, het geluid leek wel van alle richtingen te komen en af te wisselen tussen ver weg en dichtbij. Heerlijk dynamisch dus, soms rustig, maar ook niet bang om het gas in te drukken.

Nu kunnen we Sponsored Content verwelkomen dat in eerste instantie zijn concept haalde uit de frustraties van Douglas: nadat hij verslaafd was geraakt aan ASMR – een Youtube-hype – om beter te kunnen slapen kwam hij er na een tijd achter dat sommige users opeens reclame in hun video’s gingen gebruiken. Een verwijzing hiernaar is goed te horen in Sublingual, waar een sample van eenYoutube-user ons zegt,“I work directly with brands and only brands that I like and that i would personally use and that i think you guys would actually care about. And work with them to integrate their products or service into my regular content“. Geschrokken en bedrogen stopte  Douglas zijn lidmaatdschap van deze Youtube-kanalen.  In een bredere zin gaat dit album simpelweg over de invloed van reclame op technologie, wij als gebruiker en social media.  In de veelzeggend getitelde opener Disable Your Adblocker krijgen we al gelijk de grootste voorbeelden voor de kiezen: de “I’m Lovin’ It” slogan van McDonalds, Paypal en Facebooks eigen Mark Zuckerberg worden gesampled. Zuckerberg komt nog veelvuldig terug en versterkt de kijk op technologie en economie. Zoals op Virtuous.scr – ook dit concept is niet heel origineel of nieuw, maar het dient als sterke kapstok voor de rest van de muziek.

Dit album kent vervolgens meer focus op (soms beatgerichte) ambient, samples en field recordings. Toch is het resultaat nog steeds afstandelijk en robotachtig, zelden worden er warme klanken opgezocht. Op The New Industry klinkt een mitrailleur-achtige beat in combinatie met huilende mensen. Het meest hyperactieve lied op een vrij sfeervol en rustig album. We voelen ons gelijk ongemakkelijk, de toon is gezet en het concept lijkt al gelijk een stuk minder belangrijk. Een zelfde beklemmend effect wordt bereikt op Wait for Yengi, waar een zenuwslopende hartslag de track opjaagt en daarover een loop legt van terugkomende Mark Zuckerberg samples. Niet alles werkt, zo horen we in The Hyper individual dat koortjes laat horen die meer op zijn plaats zijn bij Mamoru Oshiis cyberpunk klassieker Ghost in The Shell en het lied ene menselijkheid meegeeft dat op dit album misplaatst voelt. Ook afsluiter Human speelt een beetje met die menselijkheid, door warme opianoklanken te koppelen aan vocoder-stemmetjes en positief klinkende rave-synths. Worden we dan toch een beetje in de maling genomen?

Antwood dompelt de luisteraar wederom in een technische wereld vol beklemmende sferen, afstandelijke samples met hier en daar een herkenbaar of dansbaar momentje. Al is die herkenbaarheid nog een stuk minder aanwezig dan op het voorgaande album.  Zo is Sponsored Content vooral geschikt voor mensen die houden van een doorlopend concept en een bijzonder sound design waarin je helemaal kunt verdwalen. Helaas met net teveel hobbels om het helemaal een geslaagde reis te noemen, maar eigenzinnig is het wel. In zekere zin escapisme, maar niet op een vertrouwde en ontspannen manier. 1. Disable Ad Blocker
 2. The New Industry
 3. FIJI Water
 4. Wait for Yengi
 5. I'm Lovin' I.T.
 6. Sublingual
 7. ICU
 8. The Hyper Individual
 9. Commodity Fetish Mode
 10. Derealization
 11. Don't Go
 12. Human