×

Recensie

Jazz

30 april 2020

Antti Lötjönen

Quintet East

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz records

Quintet East Antti Lötjönen Jazz 4 Antti Lötjönen – Quintet East Written in Music https://writteninmusic.com

Het Finse We Jazz Records is duidelijk bezig de Finse jazz een enorme duw richting wereldwijde erkenning te geven. Het ene na het andere geweldige album komt er op uit. Quintet East, het nieuwe album van bassist Antti Lötjönen en, de voor het gemak ook maar naar de albumtitel vernoemde band, Quintet East is daar weer een zeer aansprekend voorbeeld van.

In eigen land allang een jazzheld op eigen kracht, kennen we Lötjönen hier vooral van Ilmillieki Quartet, die geweldige groep Finse muzikanten die vorig jaar na een wel heel lange onderbreking van 13 jaar met hun overweldigende terugkeeralbum Land Of Real Men moeiteloos onze jaarlijst haalde. Maar ook binnen 3TM en The Five Corners Quintet maakte hij veel indruk.

Voor zijn Quintet verzamelde hij een aantal muzikanten uit zijn verschillende bands. De geweldige trompettist Verneri Pohjola uit Ilmilliekki Quartet en tenorsaxofonist Jussi Kannaste uit 3TM. Daarnaast vroeg hij bariton-, alt- en sopraansaxofonist Mikko Innanen (van Koma Saxo) en Joonas Tiippa op drums. Een prachtige band zoals al snel blijkt als we het album luisteren. Fascinerend goed in spel, rijk in sound.

Quintet East is een sterke jazzplaat met een fijne diversiteit in composities en gespeeld door een geweldige groep muzikanten. Hoewel het composities van Lötjönen zijn, zijn het de blazers die de meeste aandacht opeisen. Zowel in sprankelende blazersarrangementen als op soleerbasis waarbij (natuurlijk) de geweldige Pohjola wederom de show steelt. Wat een fascinerende muzikale groei laat hij toch telkens in zijn spel horen. Onaardse klasse.

Quintet East openbaart in een ijzersterke eerste helft waarin coole strak gespeelde jazz gecombineerd wordt met mooie melodielijnen en waarbij het tempo lekker uptempo en blijft. Opwindend. Waarna in Monograph II het avontuur vol toeslaat en de band hun sound even flink oprekt. En dat met Oblique nog eens vakkundig uitbouwt. Het zijn spannende stukken met onverwachte wendingen en dwarse elementen die door het grote spelplezier extra indruk maken.

Het ultracoole P.S. sluit daar dan weer naadloos op. In een weergaloze groove en een heerlijk blazersarrangement  gegoten had de compositie wel flink wat langer mogen duren. Al maakt het daarop volgende Le Petit Lactoire wel weer gelijk heel erg veel goed. Als fraaie ballade gestart die met een fraaie sopraansolo een wel heel bijzondere uitloop kent met een rijk geschakeerd slot waarbij de hele band nog even flink aan de bak moet . Uitzonderlijk mooi, fantastisch gespeeld en het hoogtepunt van het album

Met het ingetogen Rowan sluit de band rondom Lötjönen het album, wederom vooral door de blazers gedragen, sterk af. Antti Lötjönen Quintet East is een bijzondere band die alle aandacht optimaal verdient. Muzikanten in de bloei van hun muzikale leven die met uitdagend spel de composities (op een heel sterke interpretatie van Mary Hartman, Mary Hartman (de titelsong van de legendarische Amerikaanse serie) van de Britse componist Robert Charles Kingston na dan) naar een onvoorstelbaar hoog niveau trekken.

Dat de Finse jazzscene leeft kunnen we al even zeggen maar nooit verwacht dat dit album na album zo nadrukkelijk aangetoond wordt. Quintet East  van Antti Lötjönen is wederom verplichte jazzkost.  1. Monograph I
  2. Erzebenrn Strasse
  3. Mary Hartman, Mary Hartman
  4. Pocket Yoga
  5. Monograph II
  6. Oblique
  7. P.S.
  8. Le Petit Lactoire
  9. Rowan