×

Recensie

Electronic

21 september 2020

Anteloper

Tour Beats Vol. 1 EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Tour Beats Vol. 1 EP Anteloper Electronic 3.5 Anteloper – Tour Beats Vol. 1 EP Written in Music https://writteninmusic.com

Na de wel heel erg gelimiteerde tape Tour Beats Vol. 1, ie Anteloper uitbracht vlak voor hun beknopte wereldtour in het najaar van 2019 werd het tijd dat deze natuurlijk ook op vinyl uitgebracht zou worden. Bijna een jaar later is dat nu zover.

In mei 2018 verbleef jazztrompettiste Jaimie Branch een maand lang in de Pioneer Works, een naar studio verbouwde container gelegen in Red Hook, New Jersey om daar samen met muziekvriend Jason Nazary aan tracks te werken met een electronic inslag.

Nazary nam naast een drumset ook sequencers, electronic triggers, modular FX’s , synthesizers en processors mee. Branch gebruikte voor het voor het maken van tracks naast haar trompet ook synthesizers, een delay/looper pedal, mechanische percussie en een Roland TR08 drum machine.

Uit de opnamen die ze maakten kozen ze er uiteindelijk vier om zichzelf te presenteren. Twee compacte tracks (albumopener Bubble Under en albumafsluiter Soledad Saboteur) en twee langer uitgesponnen (Isotope 420 en RADAR radio).

Voor de fans van Branch, en dat zijn er na haar twee Fly Or Die albums erg veel, is Anteloper wel even wat anders. De electronic klanken die Branch en Nazary onder de bandnaam Anteloper uitbrengen bieden een ander zicht op haar talent en de manieren waarop ze vrij muziek wil maken. In ieder geval op het eerste gehoor echt wel wat anders als de fascinerende straatjazz die ze op haar eerdere albums liet horen.

Je kunt de tracks op deze eerste EP het best omschrijven als uitbundig, dwars, onvoorspelbaar en avontuurlijk. En bij meerdere luisterbeurten ook eigenlijk helemaal niet zo ver weg van haar andere albums, die zijn namelijk al net zo avontuurlijk, alleen wordt er dan gewerkt met merendeels akoestische instrumenten. En haar trompet klinkt ook bij Anteloper zo mooi prominent en herkenbaar.

Branch denkt bij haar electronic outfit eigenlijk net zo vrij als bij haar jazz werk en ze heeft in Nazary daarbij de juiste muzikale partner gevonden. Hij als ritmedenker/maker en zij als sfeerschepper. Wat dat aangaat is Bubble Under gelijk een prima opener. Vreemdsoortige ritmes en bizarre structuren creëren een onwerkelijke sfeer die in een track als Isotope 420 bijzonder goed en bijna hallucinerend werkt. Waarbij haar trompet met een straffe melodielijn de track weer naar werkelijkheid trekt en haar afkomst bepaald niet schuwt.

RADAR radio is het hoogtepunt van de EP met een lekker dikke, gedreven en doorduwende beat gecombineerd met fijne soundscapes. Het ruimtelijke/atmosferische Soledad Saboteur met een hele subtiele trompetpartij van Branch sluit de EP fraai af.

Deze vier tracks geven natuurlijk maar een beperkte inzage in wat Anteloper is. Wel een mooie en spannende inzage. Afgelopen december zagen we in het Brusselse Bozar het duo al een dikke set spelen op het 4th stream festival. Het enige Benelux optreden tijdens hun beknopte Ante-Myths Sonic Projections Tour en deze liet het duo nog nadrukkelijker het avontuur opzoeken met alle mooie gevolgen van dien.

Zodra alles weer van het coronaslot gaat hopen we dus dat ze snel uitgebreider de Lage Landen kunnen komen aandoen. Na het beluisteren van Tour Beat Vol. 1 hebben we daar nog meer zin in.

Kant A:

  1. Bubble Under
  2. Isotope 420

Kant B:

  1. RADAR radio
  2. Soledad Saboteur