×

Recensie

Alternative

02 april 2017

Anohni

Paradise EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Paradise EP Anohni Alternative 4 Anohni – Paradise EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met de Paradise EP zet Anohni de zegetocht voort die vorig jaar met het album Hopelessness werd ingezet. Met 6 nieuwe tracks uit dezelfde sessies wordt wederom indruk gemaakt.

De transformatie van Antony Hegarty via Antony and The Johnsons naar Anohni leek op papier een heftiger stap dan op plaat. Hopelessness bleek even spannend als het voorgaande werk, als wel dat de persoonlijke en introspectieve toon van voorgaande albums met de verandering flink elektronischer, extraverter en politieker was geworden. Die toon wordt met de tracks op de Paradise EP doorgezet. Maar wat wil je ook als je co-producers wederom Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawke zijn en de wereld aan heftige politieke veranderingen onderhevig is.

Opvallend is trouwens dat ook de songs op de Paradise EP geschreven en opgenomen werden voordat Trump president van Amerika werd en de al jaren in New York woonachtige Anohni daarover nog veel heftiger in zijn teksten zal zijn. Diep verontrust als Anohni nu al is over alles wat met de ontwikkeling van de mens en de vernietiging van de natuur te maken heeft. De teksten op de Paradise EP zijn al net zo duidelijk. Zoals in Jesus Will Kill You over de hypocrisie van christelijke bestuurders en zakenmannen: ‘What’s Your Legacy? Burning fields in Iraq/burning fields in Nigeria/burning oceans/burning populations’.

De zes tracks op de Paradise EP zijn allen even interessant en sterk en daarmee een ideale opvolger van Hopelessness. Anohni, sowieso gezegend met een van de allermooiste stemmen in het hedendaagse muzieklandschap, zingt wederom geweldig. Het laat de duidelijke teksten nog meer binnenkomen. Luister naar het prachtige You Are My Enemy en je snapt wat ik bedoel. De feministische tekst over hoe mannen de wereld aan het vernietigen zijn komt des te harder binnen. Richochet, waarin Anohni duidelijk maakt dat dit ene leven genoeg is en er van reïncarnatie van haar geen sprake hoeft te zijn, gaat met zulke spannende beats vergezeld dat de tekst iets opwindends meekrijgt. De ontroerende She Doesn’t Mourn Her Loss is met mooie, ruimtelijke soundscapes de prachtafsluiter.

De Paradise EP is niet alleen een prachtige aanvulling op Hopelessness maar een tevens rijke aanvulling op het gehele oeuvre dat Antony Hegarty aan het opbouwen is.  1. In My Dreams
  2. Paradise
  3. Jesus Will Kill You
  4. You Are My Enemy
  5. Ricochet
  6. She Doesn't Mourn Her Loss