×

Recensie

20 juli 2016

Annie Keating

Trick Star

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Trick Star Annie Keating Roots 4 Annie Keating – Trick Star Written in Music https://writteninmusic.com

De in Brooklyn residerende Annie Keating  bevestigde haar intrinsieke klasse als steeds beter wordende singersongwriter op een handvol werkstukken. De voorganger Making Believing illustreerde dat overduidelijk. Voor haar zevende langspeler Trick Star bivakkeery ze opnieuw in de studio met gitarist Chris Tarrow, die samen met die andere veelzijdige snarenman Steve Mayone ( gitaren, mandoline en pedalsteel) voor fraaie melodieuze backing zorgt.

Bassist en producer Jason Mercer werkt weerom nauw samen met de chanteuse. Er zijn opnieuw gewaardeerde gasten zoals violiste Claudia Chopek die meteen in You Bring The Sun opduikt. Een  behoorlijk opgewekte opener en de viool is ook nadrukkelijk  aanwezig bij In The Valley en zorgt samen met de pedalsteel op de achtergrond voor een oase van rust. “There’ s a song in my heart” prevelt Keating in dat nummer en dat  vormt telkens het beginpunt van een nieuw liedje.

In acht maanden  componeerde de zangeres zo’n achttien songs waarvan er dertien op Trick Star belandden. We treffen vooral van dat fijne ingetogen balladewerk aan. Het zacht timbre dat enigszins aan Susan Vega herinnert weerklinkt in Slow Waltz, Orchard, Fool For You met Trina Hamlin in het harmonie koortje en het op de piano van Jordan Shapiro leunende Trapeze.

Andere songs onthullen een wat ruiger kantje. In het op rauwe gitaarriffs en orgelspel geënte Trick Star borrelen herinneringen op aan haar eerste fiets waarmee ze in de jaren tachtig  door de voorsteden van Boston sjeest. Tijdens die periode ontdekt ze ook de gitaar en legt de basis om met haar songs een vrijer bestaan op te bouwen. Time Come Help Me Forget rockt met snerpende gitaar en aanzwellende drumroffels eveneens in dat ruigere straatje. In de fraaie afsluiter Phoenix wordt Annie Keating vocaal ondersteund door het Brooklyn Youth Chorus, de gezangen van deze jonge meisjes werkt ontroerend en vooral inspirerend voor de zangeres en sterkte haar wil om verder te gaan met componeren. Beluistering van Trick Star overtuigt dat dit geen slechte zaak is. 1. You Bring The Sun
 2. In The Valley
 3. Lucky
 4. Slow Waltz
 5. Trapeze
 6. Time Come Help Me Forget
 7. Orchard
 8. Come And Go
 9. Trick Star
 10. Fool For You
 11. Creatures
 12. Growing Season
 13. Phoenix