×

Recensie

Roots

03 november 2019

Annie Gallup

Bookish

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Bookish Annie Gallup Roots 4 Annie Gallup – Bookish Written in Music https://writteninmusic.com

De muziek van Annie Gallup kwam ik op  het spoor met het debuut van Hatcheck Girl, een muzikaal verbond met Peter Gallway dat sindsdien zowat jaarlijks een nieuw fraai werkstuk oplevert. Bovendien blijven ze als  afzonderlijke artiesten actief en figureren ze beurtelings op elkaars solowerk.

Gallup was voordien, eveneens als Gallway, een tijdje muzikaal actief. Het getalenteerd stel opereerde een tijdje vanuit Santa Barbara maar verruilde de Californische Westkust voor Rockland in Maine. Daar beleefden ze vorig jaar ze hun eerste winter aan de kust. Gallup die door de ziekte van Lyme al een tijdje in haar mobiliteit beperkt wordt, kan niet meer op een podium concerteren maar blijft wel actief als muzikante en reproduceert het songswerk dat op haar kamertje tot stand kwam in de Gallway Bay Studio van echtgenoot Peter op de benedenverdieping.

Haar muzikale bagage als gitarist volstaat ruimschoots om met haar op countryblues en jazz leunende benadering een sobere, genuanceerde begeleiding  te voorzien bij de indringende verhalen. Die baden onveranderlijk in een mistroostige sfeer die nog versterkt wordt door de ondertussen vertrouwde, vaak prevelende voordracht die eerder bij vertellen dan zingen aanleunt. Op Gallup’s  twaalfde langspeler herbergen een dozijn songs een thema dat op de een of andere manier verbonden is met boeken, literatuur of poëzie.

Historische gebeurtenissen komen aan bod in Sputnik, over de start van de ruimtewedloop en East 10th Street herinnert het ontstaan van een internationale kunststroming in vroege jaren vijftig in het New Yorkse Manhattan. My Father Loves Poetry is een eresaluut aan de man die haar de liefde voor literatuur bijbracht, haar vader en er is ook een ode aan Annie Proulx, de met een Pullitzerprijs  bekroonde schrijfster.

Pseudonym onthult de ontboezemingen van een auteur, beducht voor de gevolgen. Passages zoals het folkgetinte Living Legend en het afsluitende California zijn eveneens met autobiografische elementen opgebouwd en onveranderlijk als een intimistisch gesprek met de luisteraar gepresenteerd. Bookish bevat literaire muzikale miniatuurtjes om eenzaam te koesteren in de rustige huiskamer. 1. The Roads Were Deserted
 2. Sputnik
 3. Living Legend
 4. Misunderstood
 5. My Father Loves Poetry
 6. Pseudonym
 7. The Trouble With The Truth
 8. Fellow Traveler
 9. East 10th Street
 10. Sculptures of Women
 11. Annie Proulx
 12. California