×

Recensie

Pop

08 juli 2021

Positie 31 Jaarlijst 2021

Anne Soldaat

Facts & Fears

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Anne Soldaat-Facts & Fears
Facts & Fears Anne Soldaat Pop 4.5 Anne Soldaat – Facts & Fears Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel de vorige plaat van Anne Soldaat, Talks Little, Kills Many, alweer uit 2015 stamt, is het niet zo dat een van Nederlands beste popmuzikanten de afgelopen zes jaar stil heeft gezeten. Soldaat leverde de soundtrack voor de VPRO-documentaire All You Need Is Me, toerde met Tim Knol, speelde mee met een theatervoorstelling over de muziek en het leven van Chet Baker, werkte met Yorick van Norden (als Unsung Heroes) en Clean Pete en werd ook nog vader.

Ondanks al deze activiteiten blijft een soloalbum van Anne Soldaat toch iets bijzonders, iets om naar uit te kijken. Dat is niet anders dan bij zijn ex-Daryll-Ann kompaan Jelle Paulusma. Die voegde in 2019 met Somehow Anyhow een nieuw hoogtepunt toe aan zijn solodiscografie. Twee jaar later doet Anne Soldaat hetzelfde met Facts & Fears; ook dit is een rijk, levendig album van grote klasse.

De plaat werd opgenomen door Pablo van de Poel van DeWolff, die zich naast zanger/gitarist ook meer en meer profileert als een studio engineer om rekening mee te houden. Facts & Fears klinkt levendig en lekker open. Anne Soldaat nam de twaalf nieuwe songs op met Henk Hulzebosch (piano), Reyer Zwart (bas) en drummer Luka van de Poel – inderdaad ook van DeWolff.

Facts & Fears is een heerlijk songboeket dat alle kanten opschiet maar waar de geest van de jaren zestig (zoals verwacht) flink doorheen waait. Niet alleen qua sfeer en instrumentarium, maar ook door de hier en daar opduikende links-rechts panning. De single You’re Hard To Find is heerlijke indiepop die de klok terugzet naar vervlogen tijden. Lekker die nostalgie-zweefmolen in. Maar zonder goedkoop effectbejag, laat dat duidelijk zijn. One Book, One Life en Suffer Silently zijn levendige, aanstekelijke en poppy rootsrockers en An Angel, A Cook And A Thief is een opgewekte, oorstrelende jukebox sixties tune. In het ontspannen pareltje Meet The Other Side komt en passant nog even de godvruchtige evergreen Danke (‘Thank you…’) voorbij, een leuke zet.

Soldaat laat niet na om af en toe steviger of strakker uit te pakken: Water Flowing is ruwer, krachtiger en gezegend met een lekker garagerock-orgeltje. De motoriek van Flip Decision is strak maar ook deze donkerdere song is nog steeds heerlijk pakkend. Donker is ook I Was Lost, een statig golvende track met strijkers. Het stemmige juweel Hibernation Generation is prachtig melancholiek. Als de indringende gitaar en het koortje samenkomen vliegt de band het eeuwige leven tegemoet.

Voordat het akoestische The Long Goodbye het doek sluit heeft Soldaat ook nog twee opvallende, verrassende traktaties voorgeschoteld die het niveau van Facts & Fears nóg hoger opduwen: The Bad Town is heerlijke, prikkende indiepop; lekker losjes gedrumd en verfraaid met een vrije, fuzzy injectie. Een losse, jazzy begeleiding van contrabas, drums en piano siert de langste track van de plaat: Pain Train. Deze twee songs onderstrepen het talent en de veelzijdigheid van Anne Soldaat en band nog eens extra.

De conclusie na twaalf songs laat zich dan ook raden: Facts & Fears is een heerlijk muzikaal geschenk, mooi geplaatst aan het begin van de zomer. A gift that keeps on giving. Een plaat als een rijkgevulde jukebox die het jaar 2021 weer wat mooier maakt. 1. One Book, One Life
 2. You're Hard To Find
 3. Water Flowing
 4. An Angel, A Crook And A Thief
 5. Meet The Other Side
 6. The Bad Town
 7. I Was Lost
 8. Flip Decision
 9. Suffer Silently
 10. Pain Train
 11. Hibernation Generation
 12. The Long Goodbye