×

Recensie

Jazz

22 juni 2014

Anne Chris

Just Kissed the Sun

Geschreven door: Wouter Schenk

Just Kissed the Sun Anne Chris Dekker Jazz 4 Anne Chris – Just Kissed the Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Just Kissed the Sun is het derde album van zangeres Anne Chris. Na Tomorrow is Today en Play for Now, haar debuutalbum. Anne Chris – voluit Anne Christine Dekker – geboren in 1977 studeerde in 2003 af aan het Conservatorium van Amsterdam. De muziek is haar met de paplepel ingegoten. Vader is al zijn hele leven actief als gitarist en moeder zingt in een koor. Ze werd dan ook al vroeg gestimuleerd om zanglessen te volgen. Onder andere bij Margriet Eshuijs, in de vooropleiding Conservatorium in Alkmaar. Maar haar vader was het die haar met de jazz in aanraking bracht waardoor de liefde voor jazz, soul, latin zich snel ontwikkelde, bijvoorbeeld geïnspireerd door Sarah Vaughan. Anne Chris speelde ondermeer met Ruud Breuls, Jesse van Ruller, Jasper van Hulten. Ze tourde met pianist Mike del Ferro door Thailand en werkte mee aan een theatershow van Youp van ‘t Hek. En met haar vader werkt ze samen met het kinderleidjesproject Vogeltje Zing Maar.

De samenwerking met pianist Daan Herweg, waarmee ze Just Kissed the Sun produceerde, ontstond toen ze samen concerten verzorgden op een cruise van een grote Amerikaanse rederij. De samenwerking beviel zo goed dat het idee voor het album al tijdens de boottocht ontstond. De bezetting van de begeleiding op het album bestaat uit: Daan Herweg (p), Kasper Kalf (b), Jasper van Hulten (d), Tineke Postma (sax) en Bas van der Wal (g).

Het resultaat mag er zeker zijn. Anne Chris haar stem is verfrissend en jong. Het album staat vol met nummers die ze samen met Daan Herweg schreef, op twee covers na, Love is a Battlefield, de bekende hit van Pat Banater en Stepping Out van Joe Jackson. Anne Chris en Daan kozen voor de covers beiden een nummer uit hun jeugd, de 80’s. De interpretaties in de context van jazz maken de covers mooi. Zo wordt Love is a Battlefield op een gevoelige verstilde manier gebracht, met alleen de gitaar begeleiding van Bas van der Wal, die wat mij betreft mooier is als het origineel. Om een nummer van Joe Jackson mooier uit te voeren dan de meester zelf, daar moet je wel heel veel voor in je mars hebben. Maar het jazz arrangement en de uitvoering van Stepping Out is ook prima geslaagd.

De door Anne Chris en Daan gecomponeerde nummers liggen stuk voor stuk gemakkelijk in het gehoor, terwijl ze soms best ingewikkelde ritmes en grooves bevatten waardoor het geheel toch een niveau krijgt dat uitstijgt boven het normale easy listening gehalte. Zo is dat goed te horen in bijvoorbeeld Everlasting Springtime waarbij ook het frisse Fender-Rhodes spel van Herweg opvalt. In het gevoelige Still krijgen we saxofoon begeleiding van Tineke Postma. Alle teksten van Anne Chris zijn autobiografisch, tot het persoonlijke leven toe, zo schreef ze In this Green Field en Alphabet of You ter gedachtenis aan haar overleden stiefvader. Door de bank genomen straalt het werk een enorm positivisme uit, ondanks dat de dood ook een thema is, naast de zon, de ochtend en de liefde, zoals Anne Chris zelf zegt. En dat is goed te horen in het titelnummer Just Kissed the Sun. Een mooie gevoelige compositie en annex tekst. Een album dat het voorjaars- en inmiddels zomergevoel goed stimuleert!

Binnenkort is Anne Chris met het Daan Herweg trio te horen tijdens de opwarm sessies naar North Sea Jazz in het kader van North Sea Round Town op zondag 6 juli in een huiskamerconcert. En Anne Chris verklapte dat er al een vierde album in de maak is, met waarschijnlijk duo nummers met telkens een andere begeleider. We zijn benieuwd!

Voor meer informatie kijk op www.annechris.nl

Trackinglist Just Kissed The Sun:

1. Mirrorman
2. In This Green Field
3. Love Is A Battlefield
4. Keep On Walking
5. Everlasting Springtime
6. Still
7. Natural
8. Naked
9. Stepping Out
10. Rise And Fall
11. Alphabet Of You
12. Just Kissed The Sun 1. Mirrorman
 2. In This Green Field
 3. Love Is a Battlefield
 4. Keep On Walking
 5. Everlasting Springtime
 6. Still
 7. Natural
 8. Naked
 9. Stepping Out
 10. Rise and Fall
 11. Alphabet of You
 12. Just Kissed the Sun