×

Recensie

Roots

28 juli 2017

Anne Briggs

The Time Has Come

Geschreven door: Karel Alleene

Uitgebracht door: Earth Recordings

The Time Has Come Anne Briggs Roots 4 Anne Briggs – The Time Has Come Written in Music https://writteninmusic.com

Britse folkmuziek beleefde eind de jaren zestig een bloeiperiode door: Fairport Convention verzoende folk & rock, Nick Drake debuteerde met het omineus getitelde Five Leaves Left en Bert Jansch bracht een reeks langspelers uit die o.a. Paul Simon en Johnny Marr zouden beïnvloeden. Jansch onderhield met Anne Briggs een relatie die veel weg had van de wisselwerking tussen Richard & Linda Thompson, met het verschil dat Anne Briggs productiever was dan Linda Thompson. Toen The Time Has Come verscheen in ’71 was het titelnummer in Jansch’ versie uitgegroeid tot een hit, waardoor nogal wat mensen abusievelijk dachten dat Briggs Jansch coverde.

Dit album was een kleine revolutie voor Briggs, aangezien haar debuutplaat volledig a capella werd opgenomen. Denk niet dat een breed geproduceerd langspeler is, behalve Briggs’ stem hoor je enkel een door haar bespeelde akoestische gitaar en een Griekse bouzouki (wat The Beatles’ Norwegian wood zijn karakteristieke geluid verschafte). De sfeer op The Time Has Come kan je vergelijken met die van The Freewheelin’ Bob Dylan: twee ongedwongen (want geen stuwende ritmesectie), maar toch trefzekere langspelers die grotendeels leunen op eigen composities, afgewisseld met een occasionele cover.

Higlodge Hare en Clea caught a rabbit zijn instrumentals die Jimmy Page zou kunnen afgeleverd hebben voor Led Zeppelin’s III: krachtige, kwikzilveren akoestische miniaturen. Op het vorig jaar uitgebrachte #Shine A Light# was het nummer Railroad Bill te horen, een nummer over een werkschuwe treinreiziger. Net daarom is het razend interessant om te luisteren naar Briggs’ versie van dat lied: Ride ride heet het hier. Bij Joe Henry & Billy Bragg komt de eeuwige treinreiziger over als een sympathieke, lanterfantende hobo. Briggs maakt er een soort rondzwervende Odysseus van.

Die spookachtige toon hangt als een constante mist over deze verzameling nummers. De stem van Anne Briggs is daaraan debet: die doet denken aan generatiegenote en Fairport Convention-zangeres Sandy Denny. Het merendeel van de nummers op dit album gaan dan ook over thema’s als het verglijden van de tijd (Fire and Wine, Standing on the shore), vergankelijkheid (Tidewave) en afbrokkelende illusies (Wishing well).

Het is een goede zaak dat dit album opnieuw werd uitgebracht, omdat het ons in staat stelt om hernieuwd kennis te maken met een periode waarin folkmuziek de brug sloeg naar het poppubliek. Wie bijvoorbeeld de muziek van Fleet Foxes genegen is, kan zichzelf met dit album een mooi en blijvend cadeau doen.

Tracklist The Time Has Come

 1. Sandman’s Song
 2. Highlodge Hare
 3. Fire and Wine
 4. Step Right Up
 5. Ride, Ride
 6. The Time Has Come
 7. Clea Caught A Rabbit
 8. Tangled Man
 9. Wishing Well
 10. Standing On The Shore
 11. Tidewave
 12. Everytime
 13. Fine Horseman


 1. Sandman's Song
 2. Highlodge Hare
 3. Fire And Wine
 4. Step Right Up
 5. Ride, Ride
 6. The Time Has Come
 7. Clea Caught A Rabbit
 8. Tangled Man
 9. Wishing Well
 10. Standing On The Shore
 11. Tidewave
 12. Everytime
 13. Fine Horseman