×

Recensie

Roots

17 december 2018

Anna St.Louis

If Only There Was A River

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Woodsit

If Only There Was A River Anna St.Louis Roots 4 Anna St.Louis – If Only There Was A River Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n vijf  jaar geleden belandt Anna St.Louis vanuit de Midwest in Kansas City, na studies aan de academie van Philadelphia, in Los Angeles. Daar leert ze  gitaarspelen en componeert er songs die ze eigenhandig vastlegt op haar slaapkamertje. Haar uitsluitend digitaal en op cassette te beluister demo’s uit 2015 en het bescheiden debuut First Songs manifesteren zich in een folk getinte context met uitstapjes naar country en blues. Verfijnde fingerpicking die naar John Fahey refereert, ondersteund de met warme zang gedebiteerde verhalen die niet zelden duistere zielenroerselen onthullen.

Op If Only There Was A River komt dit met de opgewaardeerde arrangementen van haar oude vriend, producer Kevin Morby en co-producer Kyle Thomas beter dan ooit tot hun recht. Bassist/gitarist Thomas en de eveneens alomtegenwoordige violist Oliver Hill zorgen voor een sobere maar gevarieerde textuur ondersteunen St.Louis’ verhalen over desillusies in de liefde en een spiritueel verlangen naar uitgestrekte landschappen en eindeloos meanderende rivieren en de bijhorende natuurelementen.

In de opener Water huizen onmiskenbare verwijzingen naar Missouri en de gelijknamige machtige rivier, zacht gitaargetokkel met vioolklanken op de achtergrond, schragen de heldere zang. Understand evolueert met repetitieve voordracht op prominent uitgezette baslijnen die een dreigende sfeer oproepen in Freedom, terwijl primitieve handdrums het ritme aangeven van The Bells. Na de aangename snarenpicking van het instrumentaaltje Paradise en het op een wat mysterieus klankdecor gebouwde Daisy verzeilen we  in een lusteloos Desert.

Anna St Louis onderscheidt zich met heldere accentloze zang van haar sita’s uit het Zuiden. De relaxte benadering herinnert bij momenten sterk aan Karen Daltons verrichtingen op haar laatste werkstuk Make My Own Time.  Anna St.Louis verliest evenwel nergens de persoonlijke focus  en brengt met een meer neutrale zangstijl somber maar prachtige verstild, meeslepend songwerk zoals Wind en River ter afsluiting illustreren. Intrigerend luistervoer voor de meer avontuurlijke folk liefhebber. 1. Water
 2. Understand
 3. The Bells
 4. Paradise
 5. Daisy
 6. Desert
 7. Hello
 8. Freedom
 9. Mean Love
 10. Wind
 11. If Only There Was A River