×

Recensie

Alternative

02 februari 2022

Animal Collective

Time Skiffs

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Domino

Time Skiffs Animal Collective Alternative 4 Animal Collective – Time Skiffs Written in Music https://writteninmusic.com

De spirituele moraalridders uit Baltimore laten naar een relatieve lange stilte weer van zich horen. Het in 2020 opgenomen Time Skiffs is het vervolg van het in 2016 verschenen Painting With. Animal Collective is gegroeid in de tijd en gegroeid door de tijd. De tussenliggende periode hebben de bandleden in persoonlijke relaties en de volplooiing van het gezinsleven geïnvesteerd. Het leven is betrekkelijk, om daar het maximale uit te halen is onmogelijk. Ondanks dat ze de stilstand van de wereld tegen de bloeiende opstand van de flora en fauna afwegen zijn de positivo’s toch nog bewuster en kritischer geworden. Animal Collectief geeft je het gevoel dat je een met de natuur bent. Omarm het, en doe ermee wat je wil, de keuze is aan jou.

Time Skiffs is een weerspiegeling van de maatschappij, gezien door de ogen van veertigers die hun idealisme steeds verder in persoonlijke groei en bezinning omzetten. De aftikkende tijdsklok wordt door de angst dat je de samenleving weinig te bieden hebt ingehaald. Fragmentarische muziekdeeltjes zoeken naar de essentie van een song, die Animal Collectief in Time Skiffs hopen te vinden. Bevecht de surrealistische luchtkastelen in het sterke Dragon Slayer. Durf te dromen, maar wees je bewust van de beperkte grenzende mogelijkheid om deze te realiseren. De indierockende neo hippies maken vriendelijk van de instrumentatie en universele verbondenheid van futuristische geluiden en inheemse klanken gebruik. Een mechanische onweersbui door vluchtige elektronica, onaardse samenzang en de herhalende kracht van het immaterialisme aangestuurd.

De ritmische regendans van het zwaar ontregelde Car Keys is een adembenemend combinatie van lieve industriële percussie en dreigende psychedelische spanning welke stuwend opgewonden tegen het randje Oosterse mediterende kakofonie aanleunt. Het verzachtende samenspel tussen drum en bas brengt het hemelse stroperige Prester John meer down to earth. De hypnotiserende bezwerende groove duelleert met de bijna christelijke maagdelijkheid van de harmonieuze samenzang om tegen het verrassende einde als zoekende kristaldeeltjes het heelal ingezogen te worden. Het verlossende zilverwaterige Strung With Everything koppelt universele leegte aan aardse tribals. Basismateriaal voor de vreugdevolle zangpartijen die deze trippende luisterervaringen verstoren en er een traditionele, bijna religieuze, afro beat onderdompeling op los laten. De xylofoon van het bejubelde Scott Walker eerbetoon bewandeld roekeloos een oneffen pad. Mooi hoe deze meesterlijke crooner als een inspirerende ervaringsgoeroe in het verhaal past.

Primitieve stotterende synthesizers hechten zich aan de uitwaaiende psychedelische nachtclubbeats die een warme horizon bedekkende Indian Summer deken over het verkoelende Cherokee avondbriesje draperen. Spiegelende drones weerkaatsen klotsend tegen het in slaap wiegende Passer – By eb en vloed spel aan, nemen gepast afstand om vervolgens weer voorzichtig dichterbij te komen. Nostalgisch filmisch kriebelt het semi schrapende We Go Back als plakkerige verdwaalde zandkorrels op een warme oppervlaktehuid. Een sfeervol niemanddalletje op de achtergrond door betoverende slangenbezweerdersblazers aangevuld. Het verlichtende Royal and Desire is het antwoord op alle onderliggende kwesties. Momenten van gelukzaligheid gefilterd van de overkoepelende onzekerheden die de intense levensvragen oproepen. De cirkel van geestelijke heling is weer rond.  1. Dragon Slayer
  2. Car Keys
  3. Prester John
  4. Strung with Everything
  5. Walker
  6. Cherokee
  7. Passer - By
  8. We Go Back
  9. Royal and Desire