×

Recensie

World

24 januari 2010

Angelique Kidjo

Oyo

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Naive

Oyo Angelique Kidjo World 3.5 Angelique Kidjo – Oyo Written in Music https://writteninmusic.com

Op Oyo, haar elfde album in een dertig jaar voortdurende loopbaan, gaat Angelique Kidjo terug naar haar roots. Met een zeer divers album vol covers, als een prachtige ode aan al die artiesten en nummers die haar geïnspireerd hebben en een paar eigen songs, legt Angelique haar hele ziel en zaligheid in deze  heerlijke mix van soul, funk, jazz, rhythm & blues en ritmes en melodieën uit Benin.

Ze krijgt daarbij hulp van Roy Hargrove op Samba Pa Ti van Carlos Santana, soulzanger John Legend mag het duet met Angelique aangaan op Curtis Mayfield’s Move On Up, op Cold Sweat van James Brown krijgt de Unicef-ambassadeur sinds 2002 hulp van de Afro Beat band Antibalas en Baby I Love You van Aretha Franklin kent gastvocalen van Dianne Reeves. En dan hebben we het alleen nog maar over het soul-en funkgedeelte!

Braziliaanse invloeden hoor je terug in het warm klinkende Afia, waarop gitarist/singer-songwriter Vinicius Cantuaria meespeelt en met het eigen nummer Kelele herkennen we weer een energierijk nummer in de bekende Kidjo-traditie. Angelique’s bewondering voor de in 2008 overleden Miriam Makeba komt terug in Lakutsni Langa en in een cover van de originele versie van The Lion Sleeps Tonight, waar destijds ook Harry Belafonte op meezong. Petite Fleur is een klassiek jazzstuk, geschreven door klarinettist Sidney Bechet en het nummer Dil Main Chuppa Ke Pyar Ka klinkt als een Afrikaanse versie van een Bollywood soundtrack. Dit nummer is ook geïnspireerd door de Indiase film Aan uit 1952, een film die Angelique in haar jeugd meer dan tien keer gezien heeft.

Met Oyo lost Angelique Kidjo ook een eigen belofte aan haar vorig jaar overleden vader in. Zonder hem zou ze namelijk nooit in aanraking gekomen zijn met muziek van Curtis Mayfield en James Brown. You Can Count On Me is één van de twee bonustracks en inderdaad: op Angelique kunnen we rekenen! Hoewel ik stiekem gehoopt had op nog meer funky vuurwerk zoals op Cold Sweat en Move On Up, vol eeuwigdurende jamsessies, is Oyo een uitstekend en gevarieerd album geworden van een veelzijdige vakvrouw. Respect… zou Aretha Franklin zeggen! 1. Zelie
 2. Samba Pa Ti Feat. Roy Hargrove
 3. Move On Up Feat. Bono & John Legend
 4. Lakutshona Llanga
 5. I've Got Dreams To Remember
 6. Kelele
 7. Monfe Ran E Feat. Dianne Reeves
 8. Dil Main Chuppa Ke Pyar Ka
 9. Petite Fleur
 10. Afia
 11. Cold Sweat
 12. Out Of Africa
 13. Mbube
 14. Atcha Houn
 15. You Can Count On Me (The Theme Of The Unicef Campaign "Give The Gift Of Life" To Eliminate Newborn Tetanus)
 16. Agbalagba (Inspired By Uwem Akpan's Book "Say You're One Of Them")