×

Recensie

Roots

03 april 2023

Angela Perley

Turn Me Loose

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Turn Me Loose Angela Perley Roots 4 Angela Perley – Turn Me Loose Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar begeleidingsband The Howlin’ Moons doorkruiste ze vanuit thuisbasis Columbia, Ohio  de Amerikaanse highways om haar cosmic alt.country en in rock & roll gedrenkte roadhouse uit te dragen in afgeladen clubs en andere arena’s.  Getuige de foto van de zangeres in een platenshop doet ze dat bij voorkeur al rollerskatend. Enkele jaren geleden sloeg ze met 4:30 het solopad in vergezeld door gitarist Chris Connor die haar gitaarspel voordien al ondersteunde bij The Howlin’ Moons.

Telecaster twang en ruige Gibson worden als vanouds  met pittige pedalsteelklanken gelardeert en drijven een gretige combinatie aan  gebaseerd op  echo’s van de jaren zestig en zeventig waarop Perley haar eigen droomwereld uitbouwt.  Dat gebeurt met aanstekelijk enthousiasme. “Plug me in turn me loose”, ze zingt het letterlijk met zo’n onweerstaanbare lichte kreun, eens de gitaren ingeplugt lijkt er geen houden aan. Het met enige psychedelische snuisterij verluchte Star Dreamer, overvloedig van cha la las’s  en na na’s voorzien duikt Nick Kurth op met  een gitaarpartij die lijkt weggeknipt uit de jaren zestig ten tijde van de Britse invasie, terwijl de riffs van Keith signatuur sterk doorklinken in Here to You.

Het lekker uitgekauwde Ripple zit met fraai galmende gitaren helemaal op de countryrails, de ideale soundtrack bij een uitstapje van de rodeo naar een door line dancers bevolkte saloonvloer. Get Enough en Do it for You  zijn luchtige, smachtend meidenonderonsje die weliswaar eenbeetje aan The Bangles herinneren maar sensueler en met beduidend knappere instrumentatie.

Het ware countryhart klopt als de pedalsteel opgewarmd wordt in Praying For You, een ballade met behoorlijk Dollygehalte en dan bedoelen we niet da tarme gekloonde schapenbeest maar de flamboyante La Parton. De klanken in Near You lijken wel vanuit een of ander meer op te wellen Een smartelijk Holding On maar bovenal de prachtige akoestische ballade met overheerlijk, doorleefd parlando van deze veelzijdige countrylady rondt het tweede soloalbum van Angela Perley bijzonder knap af.       1. Plug Me In
  2. Star Dreamer
  3. Here for You
  4. Ripple
  5. Get Enough
  6. Doit for You
  7. Praying for Daylight
  8. Near You
  9. Holding On
  10. Wreck Me