×

Recensie

Alternative

04 augustus 2019

Angela Kinczly

Silent

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Ritmo&Blu Records

Silent Angela Kinczly Alternative 4 Angela Kinczly – Silent Written in Music https://writteninmusic.com

Angela Kinczly is een Italiaanse singer-songwriter en muzikante met Hongaarse wortels. Ze debuteerde in 2007 en werd destijds geschaard onder de noemer electrofolk. Kinczly werkte in de jaren daarna mee aan projecten die eer betoonden aan Nick Drake en het Genesis album The Lamb Lies Down On Broadway. Haar huidige album Silent maakte ze samen met onder meer Stefano Castagna, de producer die ook al betrokken was bij haar ep Phoenix in 2010, waarmee Kinczly debuteerde op Ritmo&Blu Records.

Silent ontleent zijn titel aan meditatie. De teksten zijn gebaseerd op de poëzie van de vermaarde Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886). Alhoewel de muziek op het album op zichzelf kan staan, wint het album natuurlijk aan kracht als je de teksten meeleest. Emily Dickinson was zich bewust van het menselijk tekort maar keek ook intensief naar hoe de mensen zich toch openstellen voor, en reageren op een wereld die we niet volledig kunnen begrijpen en beheersen.

In het stevige A Something In A Summer’s Day zingt Kinczly:

So looking on – the night – the morn
Conclude the wonder gay –
And I meet, coming thro’ the dews
Another summer’s Day!

Mystic Green is sensueel, tastbaar, geurig, neo-klassiek en het door klarinet verfraaide What Inn Is This zit vol mystiek en ongrijpbare stemmen. Hier sluit Kinczly aan op Kate Bush’ Hounds Of Love. In het fraaie, landelijke en akoestische North America blijkt eens te meer dat Kinczly’s voorliefde voor het werk van Emily Dickinson tot bijzondere teksten leidt:

Men, and Feats –
Dissolved as utterly –
As Bird’s far Navigation
Discloses just a Hue –
A plash of Oars, a Gaiety –
Then swallowed up, of View.

To The Ecstasy is muzikaal juist confronterender, met een directere tekst:

For each ecstatic instant
We must an anguish pay
In keen and quivering ratio
To the ecstasy –

Angela Kinczly zingt niet alleen, ze speelt ook klassieke en elektrische gitaar, piano, harmonium en klarinet. Voeg daarbij het arsenaal van de andere muzikanten op Silent (onder meer Moog, staande bas, orgel en piano) en de trefzekere muzikale omlijsting van de elf stukken op de plaat is voor een groot deel verklaard. Silent is dan ook een smaakvol poëtisch muziekproject dat zeker meer aandacht verdient. 1. A Something I A Summer's Day
 2. Alone
 3. North America
 4. To The Ecstasy
 5. The Proudest Trees
 6. Happy Air
 7. If True
 8. Between My Finite Eyes
 9. Silent
 10. Mystic Green
 11. What Inn Is This