×

Recensie

Alternative

12 april 2023

Angel Olsen

Forever Means

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Jagjaguwar

Forever Means Angel Olsen Alternative 3.5 Angel Olsen – Forever Means Written in Music https://writteninmusic.com

Angel Olsen hoorden we al in verscheidene gedaantes. Beginnende bij de folk van Strange Cacti en al snel door naar de country van Halfway Home. Om zich de komende jaren te ontpoppen tot speelse rockdiva, met nog steeds de uitstapjes naar die sobere ballades. De adoratie voor zowel Fleetwood Mac als Phil Spector wordt ook niet weggestopt en dan is er ook nog een uitstapje naar 80’s synthpop. Ja ja, ga er maar aanstaan. Het meest constante ten midden van dit alles: haar karakteristieke stem!

Maar vanaf vorig album Big Time zijn we na de vele omzwervingen toch weer terug bij de folk en country waarmee het allemaal begon. Niet gek ook, na een aantal ingrijpende levensveranderingen, zoals het verlies van haar ouders en daarnaast het publiek bekend maken van haar gender identiteit. Meer emotie, meer van die soberheid en een vaak kale, rootsy sfeer past er perfect bij. Toch wordt ook de filmische bombast van All Mirrors niet helemaal genegeerd. Uit diezelfde sessie komt nu Forever Means!

De eerste vraag die opkomt bij het uitkomen van deze mini is: had dit kwartiertje niet aan het album vastgeplakt kunnen worden. Het  geluid is namelijk gelijkend genoeg om er tussen te passen. Maar op opener Nothing’s Free horen we jazzy nachtmuziek met een orgeltje en saxofoon. Yes, weer een nieuw geluid, terwijl het voortborduurt op de verwerking- en emotionele zoektocht ingezet op Big Time. Ook Time Bandits baadt in die nachtelijke sferen, om er een vleugje dream-pop en filmische sfeer aan toe te voegen. Rocksong Hold On voelt ook filmisch aan, met eveneens ruimte voor oosters aandoende psychedelica. Slechts de minimale, in zelfreflectie gedrenkte titelsong is een vertrouwd minimale ballade zoals we die van haar kennen. Niets nieuws, maar evengoed bloedmooi.

Ja, dit had wel duidelijk op het reguliere album bijgevoegd kunnen worden. Ook al voelen de uitstapjes van nachtelijke jazz weer lekker ‘nieuw’ aan en maakt het benieuwd of deze richting in de toekomst nog verder verkent gaat worden. Het smaakt zeker naar meer.  Het maakt van Forever Means een lekker tussendoortje.  1. Nothing's Free
  2. Forever Means
  3. Time Bandits
  4. Holding On