×

Recensie

Alternative

13 december 2018

Anemone

Silverstar

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Butler

Silverstar Anemone Alternative 4 Anemone – Silverstar Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is dat toch, dat je een band hoort en gelijk denkt te weten waar die vandaan komt? Die lekkere Britpop-sound in Rubble Boy en Why Do I Worry?. Je moet gelijk denken aan Oasis, Charlatans en al die andere geweldige bands uit Noord-Engeland. Komen ze uit ‘Madchester’, de stad die ook The Smiths, Joy Division, The Buzzcocks, Happy Mondays, New Order en The Stone Roses voortbracht? Nee, Anemone komt uit… Rotterdam.

Anemone bestaat naast leider Xander van Dijck (zang, gitaar) uit Ricardo Jupijn (gitaar), Roemer Vermeulen (drums) en Annika Boxhoorn (bas). Muzikanten die hun sporen ruimschoots in het Rotterdamse popcircuit hebben verdiend. Vooral de vergelijking met de vaak knap experimenteel te werk gaande The Stone Roses dringt zich op. Anderen noemen The Verve en The La’s, bands uit respectievelijk Wigan en Liverpool. De band is niet vies van een lekker bak fuzz en de bas hobbelt en stuwt in beste Manchester-traditie.

De heftiger passages en bakken fuzz worden afgewisseld met new wave-achtige, ijle gitaarlijnen, vervreemdende effecten (Sea Traveller) en lange instrumentale passages. Daardoor biedt dit album meer dan simpelweg een verzameling (sterke) liedjes. Bijzonder is vooral dat, wanneer je Anemone vaker beluistert, de overduidelijke Britpop-invloeden wat naar de achtergrond verdwijnen en het eigen gezicht van de band zich meer laat zien. Zoals in het fraaie, akoestische Story Of My Life, al hoor je een piepklein echootje van het aloude Streets Of London van Ralph McTell. Geeft niks. Ook in wijds klinkende Proud To Be verruimt de band z’n blik.

Rond de Britpop, zoals die in de jaren negentig en rond 2000 opgang maakte, is het nogal stil. De muzikale verrichtingen van de broertjes Gallagher zullen altijd worden vergeleken met hun glorietijd met Oasis, ook al duurde die periode maar een jaar of vier, vijf. Best gedurfd dus, om terug te grijpen op de sound van die periode en daar weer nieuw brood van te bakken, zonder in nostalgie te blijven hangen. Naarmate je dit album vaker beluistert, wordt het mooier en ontdek je nieuwe lagen. Met Anemone heeft de Nederlandse gitaarpopscene er een gave nieuwe band bij.

Boeken die hap!  1. Rubble Boy
  2. Why Do I Worry?
  3. Sea Traveller
  4. Best Friend
  5. Treees
  6. Proud to Be
  7. Story of My Life
  8. Where’d You Go