×

Recensie

Roots

19 september 2019

Andrew Combs

Ideal Man

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Ideal Man Andrew Combs Roots 4 Andrew Combs – Ideal Man Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Dallas afkomstige singer-songwriter debuteerde in 2012 met Worried Man en vier jaar later eiste hij de aandacht op met All These Dreams. Het eveneens door de jaren zeventig geïnspireerde countrypop Canyons On My Mind illustreert zijn veelzijdigheid en vakmanschap.

Voor de  opvolger wijkt hij samen met multi-instumentalist Jerry Bernhardt en drummer Dom Billet uit naar Brooklyn. In de Jupiter Moon studio van een naar New York uitgeweken Texaan Sam Cohen vindt Combs samen met de producer, zijn drummer Dom Billett  en Jerry Bernhardt die eveneens als Combs en Cohen gitaren en toetsen bepoteld de juiste  informele, lichtjes psychedelische vibe voor het vastleggen van zijn songs in een spontane sessie.

Dat nieuwe songwerk knutselt Combs al dan niet met enige hulp van Joe Henry, Kenny Childers en Dylan Le Blanc ineen. Daarbij vormt het prille vaderschap, dat twee jaar geleden met een dochtertje werd ingezet, samen met de recente schilder aspiraties ongetwijfeld een niet te onderschatten creatieve impuls. De songs zijn nauw verbonden met Combs persoonlijke leven en inspireren op hun beurt zijn verrichtingen op het canvas. Bovendien klinkt de traditie van de Laurel Canyon folk uit de jaren zeventig nog steeds door in een meer popgetint, tijdloos oeuvre dat met diep doorvoelde, emotioneel geladen zang gepresenteerd wordt.

Het levert weerom een bijzonder fijne collectie op die met psychedelisch getinte pop van Stars Of Longing wordt afgetrapt, vervolgens glijdt de titeltrack voorbij het op een wolk van orgel, vervormde synthesizers en pianotonen die de heerlijke harmonische zang begeleiden. Born Without A Clue ontstond naar verluidt de dag na Tom Petty’s dood. In Like A Feather is het niet alleen de tedere, ijle zang die in Like A Feather opvallend sterk herinnert aan de verrichtingen van de onvolprezen labelgenoot Robert Ellis terwijl Dry Eyes,  Shipwreck Man en de pianoballade The Stone meteen bekoren met melodieuze meerstemmige zanglijnen. Golden, een vertederende ode voor zijn dochtertje sluit dit toegankelijke album al even meesterlijk af. 1. Stars Of Longing
 2. Ideal Man
 3. Like A Feather
 4. Save Somebody Else
 5. Hide And Seek
 6. Dry Eyes
 7. Firestarter
 8. Shipwreck Man
 9. Born Without A Clue
 10. The Stone
 11. Golden