×

Recensie

Jazz

18 februari 2016

André Fernandes

Dream Keeper

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Dream Keeper André Fernandes Jazz 4.5 André Fernandes – Dream Keeper Written in Music https://writteninmusic.com

De eerste internationale release van de Portugese gitarist André Fernandes is een zeer bijzondere. Een album waarop hij, omringd door excellente muzikanten, zijn grote kwaliteiten als gitarist en componist wederom grote indruk maakt.

Dat Fernandes een bijzondere jazzgitarist is wisten we al vele jaren maar zijn muziek was slecht verkrijgbaar en zijn optredens op reële afstand schaars. Met Dream Keeper, zijn eerste internationale release op het Britse Edition Records, gaat dat nu veranderen. De kwaliteit van Fernandes spat van de opnamen af. Maar wat wil je ook als je met pianist Alexi Tuomarila (onder meer bekend van het geweldige Drifter), saxofonist/fluitist Perico Sambeat, drummer Iago Fernandez en bassist Demian Cabaud speelt. Stuk voor stuk geweldige muzikanten die Fernandes een stevig fundament geven. Ook de rol van Paulo Gaspar op basklarinet mag trouwens niet onvermeld blijven. Geweldige muzikant ook.

Dream Keeper is een muzikaal rijk album waarop de in Lissabon geboren Fernandes, die dit jaar nog maar 40 wordt, zijn grote kwaliteiten als muzikant en componist bewijst. Met de collectie composities die het album kent maakt de Portugese virtuoos wel heel erg duidelijk dat hij op het wereldjazztoneel thuis hoort. Zijn spel, zowel akoestisch als elektrisch, is buitengewoon. Dan weer sfeervol en klein dan weer heerlijk uitbundig en lekker druk. De excellente muzikanten die hem omringen spelen daar al net zo geweldig omheen. Vooral het indrukwekkende pianospel van Tuomarila en het elastische drumwerk van Fernandez maken grote indruk.

Dream Keeper is zo’n album waar je je met elke luisterbeurt weer meer over verbaast. Het muzikale vakmanschap van Fernandes heeft alle muzikanten aangezet om het allerbeste in hun spel te laten horen. De composities, die allen volop variatie kennen, spatten uit de groeven en maken zowel indruk als dat ze emotioneren. Heel knap hoe Fernandes met zijn spel de hem omringende muzikanten steeds weer de spannende kant opduwt.

Dream Keeper is een indrukwekkende kennismaking met een heel groot talent.  1. Chifre
  2. Rabbit Hole
  3. Snakes And Lizards
  4. Anti-Hero
  5. Jack
  6. Arabat
  7. Dream Keeper