×

Recensie

Alternative

01 februari 2018

– And Then Came

And Then Came Fall

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Starman

And Then Came Fall And Then Came Fall Alternative 3.5 And Then Came Fall – And Then Came Fall Written in Music https://writteninmusic.com

Voor jong, Belgisch talent kunnen we altijd terecht bij Starman Records. Zij geven nu het debuutalbum van And Then Came Fall uit, een groep die bestaat uit Annelies Tanghe (Iza waarmee ze Engelstalige indiepop maakt en Zeester, een nederlandstalig project met focus op dansbare elektropop) en Sam Pieter Janssens (Klankman). Het uit Leuven afkomstige duo brengt hier hartverwarmende popmuziek over leven en liefde. Geen promotiegedoe, geen grote marketingstunts, maar enkel de essentie: mooie muziek.

En ja, je hoort er vast ook singer-songwriter in en even goed ook soul, pop, rock en nog wel meer. Het mooie is echter dat ze uit die talloze inspiraties en invloeden een eigen ding maken. Hun debuut valt sterk op door de grote toegankelijkheid. Echte ‘hits’ zijn er niet te vinden, of het moest een hit-in-wording zijn zoals het goed in het oor liggende Disqualified of Gambler. Geen bezwaar, want dat is ook niet echt de doelstelling. Eerder een héél aangename bijkomstigheid moest het toeval haar rol spelen.

Wél hoor je hier een duo dat een eigen geluid naar voren brengt. Een geluid waarin je desgevallend herfstige melancholie in kan vinden, de treurigheid als de bladeren van de bomen vallen en de wind waait. Dat gevoel dus. Maar elders is er ook ruimte voor warme gezelligheid met dromerige accenten. Traag, maar trefzeker en dodelijk efficiënt. Ook al door de inbreng van topmuzikanten zoals Pieter Van Dessel (Marble Sounds), Jasper Hautekiet, Steven Van Gelder, An Pierlé en die andere klankman Koen Gisen.

De in de Gentse La Patrie opgenomen langspeler moet het ook echt hebben van het albumgehalte. Niet zozeer een losse verzameling van songs, maar een consistent geheel waarin een zeer duidelijke lijn zit. Van de lichte countrygitaartwang in opener And Then Came Fall tot afsluiter Wailing Wall weet dit album de juiste toon weet te vatten. Fris, monter en opgewekt en songs die duidelijk gevoed zijn door het leven en al de kleine dingen die je plots kunnen bezighouden (zoals Mirror). Met liedjes die soms intiem (Homeless, Take Us,..), soms melancholisch van aard zijn (Carved,..) en op andere momenten overduidelijk hengelen naar de radio.

Er is een goed evenwicht te vinden tussen open en toegankelijke popstructuren, bezieling en intimiteit. Grote sterkte die uitgespeeld wordt zijn de vocals van Annelies Tanghe (o.a. tijdens Over & Gone), al is het ook de muzikale chemie met multi-instrumentalist Sam Pieter Janssens die de charme van de band maakt. Fijn duo die een frisse wind door het soms wel erg zoutloze pop-/rocklandschap blazen, we hebben ze maar al te graag ! 1. And Then Came Fall
 2. Mirror
 3. Disqualified
 4. Homeless
 5. Black & White
 6. Over and Gone
 7. Gambler
 8. Take Us
 9. Carved
 10. Forget About Me
 11. Biggest Enemy