×

Recensie

Jazz

15 augustus 2010

Anat Fort Trio

And If

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

And If Anat Ford Anat Ford Trio Jazz 4 Anat Fort Trio – And If Written in Music https://writteninmusic.com

De Israëlische pianiste Anat Fort is een ware revelatie. And If is een wonderschoon trio album vol lyrische jazz met een warm kloppend hart.

Anat Fort volgde in haar geboorteplaats Tel Aviv vanaf jonge leeftijd klassieke pianolessen, lessen die ze met glans doorstond. Daarnaast begon ze in haar vroege tienerjaren met improviseren en componeren. In de vroege jaren 90 verkaste ze naar New York om daar jazz piano te gaan studeren en zich in de vibrerende jazz scene te begeven. Al snel maakte ze indruk met haar lyrische en eigenzinnige stijl. Ze maakte haar eerste album Feel geheel op eigen kracht. Het was de sessie die ze maakte met de legendarische drummer Paul Motian, bassist Ed Schuller en klarinettist Ferry Robinson die in handen van Manfred Eicher, eigenaar van ECM Records, viel. Op voordracht van Motian kreeg de sessie, reeds opgenomen in 2004, onder de toepasselijke titel A Long Story, een grote internationale release via ECM in 2007. Het album werd een groot wereldwijd succes en vanaf dat moment was Anat Fort de grote nieuwe piano naam in jazz. Ze ging uitvoerig op wereldtour.

Pas in februari vorig jaar dook ze met haar eigen trio, met Gary Wang op double bas en drummer Roland Schneider, de studio in om een vervolg op A Long Story te maken. Het nieuwe album is een fascinerende verzameling prachtcomposities die door Fort’s lyrische spel veel warmte en emotie kennen. Zowel opening als slotstuk is de compositie Paul Motian een zeer warme ode aan de meesterdrummer waaraan ze zo veel te danken heeft. Daarnaast is Something ‘Bout Chamels de centrale compositie op het album. Een korte versie van de compositie was reeds te vinden op het album A Long Story, maar vond over de jaren een weelderige improvisatie uitvoering die hier geweldig wordt neergezet. Je kan trouwens over de gehele linie duidelijk horen dat het trio al 10 jaar samenspeelt. De ruimte die zowel Wang als Schneider in hun spel laten geven de fijne ruimte die Fort in haar fraaie spel optimaal benut. Met And If heeft Anat Fort wederom al haar talenten optimaal benut en de groei in haar spel optimaal bewezen.  1. Paul Motian (1)
  2. Clouds Moving
  3. En If
  4. Some
  5. Something 'Bout Camels
  6. If
  7. Lanesboro
  8. Minnesota
  9. Nu
  10. Paul Motian (2)