×

Recensie

Roots

13 juni 2013

Amy Speace

How To Sleep In A Stormy Boat

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Song City

How To Sleep In A Stormy Boat Amy Speace Roots 4 Amy Speace – How To Sleep In A Stormy Boat Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse Amy Speace begon haar carrière ooit als actrice, regisseuse en toneelschrijfster. Pas op haar 25e begon ze gitaar te spelen en muziek te maken. Een carrièreswitch waarmee de liefhebber van americana nog altijd blij mag zijn. Haar debuutalbum Fable bracht ze uit in 2002. In de jaren tot nu volgden nog 3 albums, enorm productief is ze dus niet. Toch geldt ook hier weer dat cliché van kwantiteit versus kwaliteit: áls Amy Speace een album uitbrengt, dan is het goed. Zo ook How To Sleep In A Stormy Boat, dat tot stand kwam via crowdfundingsite Kickstarter.

De liefde voor haar oude carrière blijkt nog altijd aanwezig. Sterker nog, die inspireerde haar bij het schrijven van de nummers. In het cd-boekje staat bij iedere song dan ook iets uit stukken van William Shakespeare. Die stukken hebben uiteindelijk geleid tot de prachtige nummers op het album, dat ook bijzondere gastoptredens kent. Op The Sea And The Shore is dat van John Fullbright (oud-bandlid van Turnpike Troubadours die inmiddels al een tijd solo prachtige muziek maakt), op Lullaby Under The Willow is dat van cellist en singer-songwriter Ben Sollee en op Left Me Hanging is dat van niemand minder dan Mary Gauthier.

De muziek op dit 11 nummers tellende album is dus te omschrijven als americana. Akoestische americana, met een nadruk op folk en country. Verwacht geen uptempo nummers, reken op rustige nummers. Nummers die toch enorm raken, deels juist door hun soberheid. En belangrijk, ook door de stem van Speace, door haar teksten en door de instrumenten. Zo krijgen de strijkers een mooie rol, ze zorgen voor een extra lading melancholie. En ook die stem van Speace, die wel eens wordt vergeleken met die van Lucinda Williams, zorgt daarvoor. Of je het nu eens bent met die vergelijking of niet, je zult het er vast mee eens zijn, dat de stem goed past bij de muziek. En dat die stem – inclusief de countrysnik die ze af en toe laat horen – prachtig is.

Ook tekstueel is het album dus erg sterk: via poëtische hoogstandjes weet Speace over klassieke thema’s als liefdesverdriet, verlies en teleurstellingen te zingen. Er zijn genoeg voorbeelden te geven, maar hoogtepunt is dan toch The Sea & The Shore, een gesprek tussen de zee en de kust. Een couplet uit dit nummer:

“Said the shore to the sea, you left me here too long
And I was promised to the moon while you were gone
He waited until the brightest night
To demand my hand under his fullest light
And promised he’ll always stay and watch over me
Oh why did you wait till now, said the shore to the sea.”

Speace bewijst dat melancholie niet slechts iets is voor donkere wintermaanden, hoewel je daar bijna naar zou gaan verlangen als je de prachtige muziek op How To Sleep In A Stormy Boat beluistert. Doe dat vooral. En geniet… 1. The Fortunate Ones
 2. Lullaby Under The Willows
 3. How To Sleep In A Stormy Boat
 4. The Sea And The Shore
 5. In Salida
 6. Bring Me Back My Heart
 7. Hunter Moon
 8. Left Me Hanging
 9. Perfume
 10. Feathers & Fishbone
 11. Hesitate