×

Recensie

World

03 maart 2016

Amsterdam Klezmer Band

Oy Oy Oy

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Coast to Coast

Oy Oy Oy Amsterdam Klezmer Band World 4.5 Amsterdam Klezmer Band – Oy Oy Oy Written in Music https://writteninmusic.com

De Amsterdam Klezmer Band is jarig: twintig wordt het zevenkoppige gezelschap dit jaar. Toen de band rondom saxofonist en zanger/rapper Job Chajes vijftien werd, vierden ze dat met een live-album, Mokum, dat goed liet horen wat je van de mannen kunt verwachten als ze zich een podium eigen maken. Deze verjaardag vieren ze anders. Trokken ze het afgelopen jaar met een theatertournee, Benja, door het land, nu hebben de mannen een nieuw studioalbum gemaakt. Een album dat klinkt alsof het ook geschreven moest worden, zo bevlogen klinkt het album.

Job, Alec Kopyt op percussie en zang, Gijs Levelt op trompet, Joop van der Linden op trombone en percussie, Janfie van Strien op klarinet en percussie, Jasper de Beer op contrabas en achtergrondzang en Theo van Tol op accordeon staan zowel op het podium als er buiten meer dan hun mannetje. Allen zeer bedreven op hun eigen instrument, creëren sfeer en swing en kunnen tegelijkertijd hun weg vinden in melancholie. Daarmee sluiten ze aan op een diep gewortelde traditie. En tegelijk doen ze het anders.

De wortels van de muziek gaan ver terug, rondtrekkende Joodse muzikanten die langs bruiloften trokken en steeds nieuwe elementen in hun muziek opnamen, in muziek die in de basis niet veel veranderde. Aan het begin van de twintigste eeuw is veel van die muziek, vaak dus ook traditionals, in de Verenigde Staten op vinyl vastgelegd. Net als voor meer traditioneel georiënteerde klezmergezelschappen, liggen daar ook de eerste muzikale stappen van wat de Amsterdam Klezmer Band werd. Het is mooi om te horen hoe de Amsterdam Klezmer Band vanuit dat vertrekpunt steeds nieuwe elementen wist toe te voegen, jazz, rap, dance werden gekoppeld aan de van oorsprong Jiddische klanken die vaak al gekoppeld waren of werden aan Oost-Europese klanken. Het weten te maken van één geheel, een kolkende, bruisende stoofpot van gevarieerde muzikale inbreng én tegelijk dat als coherent geluid neer te zetten, daarin tonen de mannen zich meester op dit album.

Het in een prachtige glow in the dark hoes van Martin Draax gestoken album opent swingend met Ringdingding en het voelt alsof je erg je best moet doen om de trein te halen of juist om voor de aanstormende trein weg te blijven: energie, energie, energie. Was het al gezegd? Energie! Fay Lovsky verzorgt de achtergrondstem en biedt daarmee een fraaie afwisseling naast de stem van Job. Het tweede nummer ademt nog steeds energie, maar in het door Alec Kopyt in het Russisch gezongen Cocek Á La Kopyt is de sneltrein vervangen door een ietwat rustiger rijdende trein. Bedachtzame bochten door de blazers en accordeon ingezet en de steeds aanwezige elektronica maken het tot een nummer waarin zowel psychedelica en Balkan invloeden hand in hand gaan. Met het titelnummer dat hierna volgt blijft de energie stromen en Job gaat hier met zijn zang helemaal mee in de flow die de mannen met hun instrumenten weten neer te zetten.

Die drie nummers zeggen veel over de diversiteit die op het album te vinden is. Afwisseling alom, mooi ook de variatie in de stemmen en in de talen. Job zang en rap in het Nederlands, Alec vaak wat bedachtzamer, zo lijkt het, in het Russisch. De energie is hoog op het album, er zijn echter ook rustpunten genoeg. Het meest kwetsbare, intieme en misschien wel mooiste nummer van het album, Duality, laat horen hoe de mannen erin slagen om muziek te maken van cinematografische aard. Het ontwikkelt zich langzaam en roept ook de herinnering aan iconen als Miles Davis op. Tot nu toe de mooiste instrumental van dit jaar.

Er is een tweede schijfje bij het album te vinden met remixes van zeven van de dertien nummers. Een extraatje waarmee de muziek voor zoveel mogelijk mensen interessant kan zijn. Ook zonder de remixes is de nieuwe langspeler er al eentje om erg blij van te worden. Het is een album geworden dat een stijlkaart is van waar de Amsterdam Klezmer Band nu voor staat, een eigentijdse benadering van klezmer die je meeneemt en inspireert, dans en feest weet te combineren met melancholie en beschouwing. In plaats van cadeaus te ontvangen, heeft deze jarige een prachtig cadeau gemaakt voor hen die naar het feestje willen komen. Van harte gefeliciteerd, Amsterdam Klezmer Band, met jullie verjaardag en met jullie eigen erg mooie verjaardagscadeau.

Tracklisting Oy Oy Oy:

CD 1:

 1. Ringdingding
 2. Cocek Á La Kopyt
 3. Oyoyoy
 4. Vrijdag
 5. Ratatouille
 6. Alec’s Ascultare
 7. The Hipster’s Life
 8. Pure Pepper
 9. Duality
 10. Falko’s Groove
 11. Elsie’s Tune
 12. Single Room
 13. The Wicked Gasse

CD 2:

 1. Cocek Á La Kopyt
 2. Pure Pepper
 3. Vrijdag
 4. Ringdingding
 5. Oyoyoy
 6. The Wicked Gasse
 7. Oyoyoy
 8. Elsie’s Tune


 1. Ringdingding Feat. Fay Lovsky
 2. Аликин Чёче
 3. Oyoyoy
 4. Vrijdag
 5. Ratatouille
 6. Алик Слушает
 7. The Hipster's Life
 8. Pure Pepper
 9. Duality
 10. Falko's Groove
 11. Elsie's Tune
 12. Single Room
 13. The Wicked Gasse


 1. Cocek Á La Kopyt
 2. Pure Pepper
 3. Vrijdag
 4. Ringdingding
 5. Oyoyoy
 6. The Wicked Gasse
 7. Oyoyoy
 8. Elsie's Tune