×

Amon Tobin

ISAM

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: NinjaTune

ISAM Amon Tobin Electronic 4.5 Amon Tobin – ISAM Written in Music https://writteninmusic.com

NinjaTune is al jaren een bijzonder label. Met Aphex Twin en Autechre staat het voor vreemde, ontoegankelijke maar innovatieve muziek. Bij deze twee namen hoort nog een derde grootheid: Amon Tobin. De Braziliaan werd in 1996 ontdekt door het Britse platenlabel en is sindsdien niet meer weg te denken uit de vernieuwende electro. Aan zijn oeuvre met zeven albums, die allemaal  even bijzonder zijn, kan weer een futuristisch juweeltje worden toegevoegd: ISAM.

Amon Tobin heeft door de jaren heen al lang en breed naam gemaakt met zijn jungle, drum ‘n bass, IDM en vage electronica. Meestal met een bepaalde invalshoek: met Out From Outwhere (2002) neemt hij zijn luisteraars mee naar een ruimteschip, op Foley Room (2007) gaan we een kamer binnen die bekleed is met folie dat zorgt voor een apart soort geluid. Nummers zijn de ene keer uiterst dansbaar, dan weer totaal onnavolgbaar. Maar altijd zit het ingenieus in elkaar. En zo is het ook met ISAM, waarop Tobin weer de ruimte opzoekt.

Net als al zijn werk is ISAM tot in detail perfect: alle geluidjes, melodieën, drumpartijen en effecten hebben een functie. Opener Journeyman begint klein, maar bouwt uit naar een groot geluid dat een stadion zou kunnen vullen. Samples die werkelijk overal vandaan kunnen komen, smelt hij samen tot een spannend geheel, waarin je na ontelbare luisterbeurten nog nieuwe dingen in kunt ontdekken. Volgend nummer Piece Of Paper bouwt hier op voort, maar is meer atonaal dan Journeyman. Een brei van geluid met vervormde stemmen en af en toe een duidelijke melodie maken het een nummer dat wellicht alleen een getrainde Amon Tobin-luisteraar kan waarderen.

Niet alleen op muzikaal gebied is Amon Tobin vernieuwend, ook zijn liveshows zijn innovatief. Tobin zit tijdens zijn show in een cabine, temidden van op elkaar gestapelde blokken, waarop 3D beelden worden geprojecteerd. En dat alles precies op het ritme, de bliepjes en melodieën van de muziek. Het bouwsel lijkt tot leven te komen, er stuiteren waterdruppeltjes van de blokken af en de blokken vallen uit elkaar. De muziek en de beelden maken een show van de ISAM-tour tot een ware sensatie.

Amon Tobin bewijst met ISAM dat hij de koning van de futuristische electronica is. En spacende live-show of niet: het draait natuurlijk voornamelijk om de muziek. En ook dat is een hele beleving. Een beleving die alleen Amon Tobin zo speciaal kan maken, dat je hem nooit meer vergeet.

ISAM Tracklisting:

 1. Journeyman
 2. Piece Of Paper
 3. Goto 10
 4. Surge
 5. Lost & Found
 6. Wooden Toy
 7. Mass & Spring
 8. Calculate
 9. Kitty Cat
 10. Bedtime Stories
 11. Night Swim
 12. Dropped From The Sky

Amon Tobin ‘ISAM’ Live (Extended Trailer) from Ninja Tune on Vimeo. 1. Journeyman
 2. Piece Of Paper
 3. Goto 10
 4. Surge
 5. Lost & Found
 6. Wooden Toy
 7. Mass & Spring
 8. Calculate
 9. Kitty Cat
 10. Bedtime Stories
 11. Night Swim
 12. Dropped From The Sky