×

Recensie

World

15 juni 2018

Ammar 808

Maghreb United

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Glitterbeat

Maghreb United Ammar 808 World 3.5 Ammar 808 – Maghreb United Written in Music https://writteninmusic.com

De tijd lijkt weer helemaal rijp voor globale muziek. Meer dan ooit is wat als ‘wereldmuziek’ omschreven wordt een levendige stem in het muzikale gebeuren. Niet alleen dat, ook als het gaat om muzikale vernieuwing valt die met name te zoeken bij onder meer ‘global music’. Ammar 808 is daar net als het Tunesische Bargou 08 een heel duidelijke illustratie van.

Spil van beide projecten is de Tunesische toetsenist Sofyann Ben Youssef, Brusselaar maar vooral wereldburger. Bij Ammar 808 versmelt hij de muzikale erfenis van de Maghreb met het geluid van de TR-808, een analoge drumcomputer. Zodoende krijgen we op Maghreb United een album dat schippert tussen folklore en progressief futurisme. Prominent is met name de aanwezigheid van de TR-808, al is er vooral ook de enorme inbreng van medemuzikanten zoals de Tunesische vocalist Cheb Hassen Tej, de Algerijnse Sofiane Saidi en de Marokkaanse Mehdi Nassouli die onder meer door beukende beats, elektronica, dreunende bassdrum, hevige synths en spacegitaren een érg opzwepende sound tot stand doen komen.

Ooit al gehoord van exotisch klinkende instrumenten als de zukra, een Libische doedelzak, de gimbri (een driesnarige Noordafrikaanse luit) of een gasba (een Marokkaanse fluit)? Wellicht niet, hier vallen al die instrumenten samen in een album dat sterk inzet op dolgedraaide euforie. De Maghreb beats hebben een dronekarakter, de zang is uitgesproken uitgelaten en we kunnen haast niet anders dan ons voorstellen dat deze muzikanten allemaal met pretlichtjes in de ogen zitten te spelen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=-EQqrtdUk7s

De band schotelt de muziekluisteraar een intense, door science fiction beïnvloede trip voor. Al is misschien het meest opmerkelijke op Maghreb United hoe zalig intens deze groep is. Met het ene been diep in de Noordafrikaanse Maghreb, als met het andere diep in de dance- en electrowereld en met de ogen en oren richting onbekend terrein weet deze band nu al een van de meest progressieve albums van het jaar 2018 naar voren te schuiven. Luister en kom tot het inzicht dat je hiermee een best explosieve muziekbom in gelijk welke concertzaal legt. Nog op zoek naar de soundtrack van een al te dol feestje? Check Maghreb United van Ammar 808, dat via het uitstekende Glitterbeat Records label verschijnt.

Uiterst benieuwd wat deze band live tot stand brengt. Ook overtuigd? Ammar 808 staat op 9 november in de Vooruit (Gent) in het kader van Huna Sounds.  1. Degdega
  2. Sidi Kommi
  3. Ain Essouda
  4. El Bidha Wessamra
  5. Layli
  6. Alech Taadini
  7. Ichki Lel Bey
  8. Kahl El Inin
  9. Boganga & Sandia
  10. Zine Ezzine